GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere

Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 18:22
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Početkom ovog tjedna najveća svjetska gospodarstva započela su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.

Razgovori su započeli dvije godine nakon što se pokazalo da svijet može djelovati zajedno kako bi se odredio minimalni porez za multinacionalne kompanije. Prema podacima Poreznog opservatorija Europske unije, superbogati u velikim zemljama plaćaju znatno manje poreza od ostalih ljudi. Naime, bogatstvo superbogatih oporezuje se efektivnim stopama do 0,5 posto.

Superbogati, aktivnostima kao što su utaja poreza ili iskorištavanje rupa u poreznim sustavima ili preseljenje u zemlju s nižim porezima, uskraćuju prihode koji su sve potrebniji zbog rastućih dugova.

Direktor Europskog poreznog opservatorija Gabriel Zucman istaknuo je kako je progresivno oporezivanje ključni stup demokratskih država. Smatra da postojeća globalna mreža poreznih sustava ne osigurava adekvatno oporezivanje najbogatijih.

Prošlomjesečno izvješće britanske organizacije Oxfam navodi da superbogati u zemljama uključujući Brazil, Francusku, Italiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države plaćaju efektivnu poreznu stopu nižu od efektivne porezne stope za radnike. Prema podacima Oxfama, gotovo 80 posto milijardera živi u zemljama G20.

Porezni opservatorij EU ima nekoliko prijedloga, a jedan od njih je uvođenje minimalnog globalnog poreza od dva posto na neto bogatstvo milijardera, za koje se procjenjuje da godišnje generiraju čak 250 milijardi dolara. Milijarderi koji već plaćaju dva posto poreza ne bi bili dodatno oporezovani.

Prema izvješću iz studenog 2022. koje je objavila skupina stručnjaka za financiranje klimatskih promjena, 250 milijardi dolara jednako je polovici dodatnog financiranja potrebnog afričkim zemljama svake godine za prelazak na čišće izvore energije. Kako prenosi CNN, postizanje dogovora između zemalja G20 o minimalnom globalnom porezu moglo bi potrajati jako dugo.

"Ovo je tek početak puta. Pregovori o minimalnom porezu za korporacije trajali su godinama. Ali međunarodni sporazum tada se činio kao utopija, a sada ga imamo. Dakle, postoji presedan", podsjetio je Quentin Parrinello iz EU porezni opservatorij.

Profesor ekonomije na britanskom sveučilištu Warwick Arun Advani izjavio je da bi implementacija globalnog minimalnog poreza za milijardere bila složenija od implementacije poreza za korporacije.

Prema njegovim riječima, multinacionalne kompanije imaju sjedišta u nekoliko zemalja, što vladama olakšava utvrđivanje plaćanja poreza i praćenje je li plaćen minimalni globalni porez. S druge strane, milijarderi su često mobilniji pa je manje jasno koja bi zemlja trebala profitirati od oporezivanja. Advani smatra da je dosta teško uskladiti stvari na međunarodnoj razini kada je u pitanju oporezivanje superbogatih.

Tagovi: porez na bogatstvo, bogatstvo, oxfam, milijarderi
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE