GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poboljšana hrvatska trgovinska bilanca

Poboljšana hrvatska trgovinska bilanca
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 16:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Podaci Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja potvrdili su prve rezultate odnosno rast robnog izvoza i uvoza u kumulativnom razdoblju od siječnja do ožujka u odnosu na isto razdoblje lani.

Uz godišnju stopu rasta robnog izvoza za 30,7% u ožujku (izraženo u eurima), u razdoblju od siječnja do ožujka Hrvatska je izvezala robu u vrijednosti 4 mlrd. eura što predstavlja povećanje za 8,6% godišnje. S druge strane, robni uvoz u Hrvatsku u ožujku je bio veći za 20,8% u odnosu na ožujak 2020. te je u kumulativnom iznosu od siječnja do ožujka uvezeno robe za 6,3 mlrd. eura (+2,7%). Pri tome se pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju poboljšala na 63,7%.

Promatrano prema komponentama NKD-a, unutar prerađivačke industrije, najznačajniji rast robnog izvoza od siječnja do ožujka zabilježen je kod Proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+32,8% godišnje) što ne iznenađuje obzirom na globalnu pandemiju koja traje već više od godine dana. S druge strane, u promatranoj je kategoriji pad robnog uvoza iznosio 15,9% godišnje. Dvoznamenkaste godišnje stope rasta bilježi i izvoz drva i proizvoda od drva i pluta osim namještaja (+14,8%), izvoz proizvoda od gume i plastike (+14,7%), metala (+28,3%) te izvoz električne opreme (+12,3%). Kod robnog uvoza, unutar prerađivačke industrije, izraženiji rast je zabilježen u kategorijama proizvodi od gume i plastike (+15,3%), metala (18,7%) te uvoz električne opreme (+24,6%).

U promatranom razdoblju, prema zemljama, našim najvažnijim vanjsko-trgovinskim partnerima, zabilježen je rast robnog izvoza i uvoza s Njemačkom (+5,5% odnosno +1,2%), s Italijom (+22,5% odnosno 0%), sa Slovenijom (+5,8% odnosno -1%) dok je s Mađarskom izvozna aktivnost bila viša za 33,6%, a uvozna niža za 3,9%.

Prvi rezultati za travanj (u eurskom izrazu) ukazuju na snažan dvoznamenkasti rast robnog izvoza i uvoza (+57,4% odnosno +52,6% godišnje) što ne iznenađuje obzirom na utjecaj i prošlogodišnje niske baze kada je u travnju zbog izbijanja pandemija veliki dio gospodarskih aktivnosti bio zaustavljen. S početkom oporavka na koji ukazuju i visokofrekventni pokazatelji za drugo tromjesečje, očekujemo da će u nastavku godine rast izvoza usluga (turizam) za sobom generirati i rast potražnje odnosno uvoza roba. Dodatno, globalni oporavak, posebno u euro području od kuda dolaze naši najvažniji vanjsko-trgovinski partneri, trebao bi imati pozitivan učinak na izvoz roba.

Tagovi: robna razmjena, izvoz, uvoz, hrvatski izvoz
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE