GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Spašeno 600.000 radnih mjesta i 103.000 poduzeća

Plenković: Spašeno 600.000 radnih mjesta i 103.000 poduzeća
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da je vladinim mjerama pomoći gospodarstvu zbog koronakrize spašeno 600 tisuća radnih mjesta i 103 tisuće poduzeća.

Te mjere su, kako je podsjetio, uključivale isplatu naknade poslodavcima za plaće radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otpis izravnih poreza i doprinosa, a tu je i nabava nužne medicinske opreme za zdravstveni sustav.

Plenkovć je rekao da je riječ o "ogromnim iznosima pomoći" koje je Vlada osigurala i zahvaljujući ugledu Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

"Osigurali smo financiranje i likvidnost, isplatu plaća i mirovina te normalno funkcioniranje države", rekao je Plenković.

"Pokazali smo da smo na visini zadatka", dodao je.

Iznio je i konkretne brojke, prema kojima je u ožujku izdvojeno 1,6 milijardi kuna za 85 tisuća poslodavaca odnosno 503 radnika; za travanj 2,2 milijarde kuna za 99 tisuća poslodavaca i 569 tisuća radnika, te za svibanj 1,5 milijardi kuna za 94 tisuće poslodavaca i 375 tisuća radnika.

Samo u Gradu Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna za više od 27 tisuća poduzeća i 185 tisuća radnika, rekao je Plenković.

Dodao je kako današnji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je Hrvatska na razini zaposlenosti prije krize, a da je nezaposlenih 17 i pol tisuća više, jer nisu angažirani na sezonskim poslovima.

Najavio je da će se gospodarstvu pomoći i skraćivanjem radnog vremena što će omogućiti dodatna sredstva poduzećima za zadržavanje radnika.

Hrvatskoj će, još je rekao, u idućem sedmogodišnjem proračunu EU-a biti na raspolaganju 22 milijarde eura te više od deset milijardi eura iz EU-ova programa za gospodarski oporavak, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva.

Tagovi: Andrej Plenković, Hrvatski zavod za zapošljavanje, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE