GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta

Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Saboru prijedlog Državnog proračun za 2022., najvažniji financijski dokument države, istaknuvši kako je glavna zadaća preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.

„Pred nama je zadaća da podignemo konkurentnost hrvatskog gospodarstava preusmjeravanjem aktivnosti s kriznog upravljanja koje traje gotovo dvije godine prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta”, rekao je Plenković.

Prijedlog proračuna se temelji na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rata i rasta BDP-a od najmanje 9 posto u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza, istaknuo je premijer.

Dodao je da je s obzirom na neizvjesnost oko daljnjeg razvoja pandemije, Državni proračun prilagođen i okolnostima s kojima se Hrvatska i cijeli svijet suočavaju zadnjih više od godinu i pol dana od početka najveće zdravstvene krize koju pamtimo.

„Ovaj je proračun je odraz nezaobilazne uloge države u sprječavanju urušavanja društva i gospodarstva te u stvaranju uvjeta za što brži gospodarski oporavak”, kazao je.

Govoreći o snažnom gospodarskom oporavku, rekordnom rastu od 16,5 posto u drugom kvartalu, te 15,8 posto u trećem kvartalu ove godine, premijer je naglasio da Hrvatska ima snage na agilan i učinkovit način ostvariti veći realan rast nego je to bilo 2019.

„Prema našim projekcijama uz rast realnog BDP-a od 9 posto, mi ćemo se već ove godine vratiti na razinu pretkrizne 2019. Očekujemo da će se ovakvi pozitivni trendovi snažnog rasta BDP-a nastaviti i iduće tri godine, i to po stopi od 4,4 posto u 2022., od 3,7 posto u 2023. te od 3,1 posto u 2024.", naglasio je premijer.

U proračunu za 2022., kazao je Plenković, posebna je pažnja posvećena je sanaciji šteta od potresa, povećanju socijalnih naknada, povećanju naknada za roditeljski dopust te osiguravanju fiskalne održivosti lokalnih jedinica.

Osim toga, ulaže se u zdravstvo gotovo milijardu kuna, a u nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale 2,2 milijarde kuna.

„Primaran cilj nam je isti kao i dosad, ostvariti socijalnu i zdravstvenu sigurnost svima te spriječiti socijalnu frakturu” , zaključio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se očekuje da će pokretači rasta u idućim godinama uz rast osobne potrošnja biti i izvoz roba i usluga te investicije.

Prijedlogom Državnog proračuna za 2022. godinu predviđeni su prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će glasanje o proračunu biti idućeg tjedna u srijedu, a izjašnjavanje o amandmanima dan ranije, u utorak.

Tagovi: Andrej plenković, proračun, rebalans, Zdravko Marić, stanje nacije
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE