GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o inflaciji: Vlada će poduzimati mjere po potrebi

Plenković o inflaciji: Vlada će poduzimati mjere po potrebi
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 20:45
Autor: SEEbiz
SPLIT - Premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu u Splitu rekordnu stopu inflacije- 10,8 posto ocijenivši kako Vlada prati situaciju i da će mjere poduzimati po potrebi, a kao pozitivne okolnosti izdvojio je, među ostalim signale da će turistička sezona biti na razini one prije pandemije.

"Mi ćemo donijeti paket kada to bude potrebno, kada okolnosti budu takve da moramo ponovno reagirati", rekao je Plenković. Podsjetio je kako njegova vlada već šest godina provodi kvalitetan intervencionizam "koji čuva radna mjesta, plaće i standard građana", te će isto, kad dođe taj trenutak, "napraviti ponovo".

"Poduzeli smo jako puno mjera dosad, antiinflacijskih, potporu rastu cijene energenata, i kućanstvima i mikro, malim i srednjim poduzećima, poljoprivrednicima, ribarima, smanjili poreze (…) niz drugih mjera koje smo učinili, ušli u cijene naftnih derivata, i činit ćemo to i dalje", rekao je premijer.

Dodao je kako Vlada u ovom trenutku ima nekoliko planova te da prati situaciju, a ono što je bitno je "da raste BDP, da je zaposlenost veća nego ikad, a nezaposlenost manja nego ikad, da su najave da će turistička sezona biti gotovo na razini 2019. godine".

"Kad sve elemente uzmemo u obzir, gledat ćemo koji je idući korak za intervenciju", poručio je, podsjetivši kako je glavni razlog situaciji "ruska agresija na Ukrajinu, koja je dovela do rasta cijena energenata pa onda i hrane i sirovina i građevinskog materijala i inflatorni pritisak".

Predsjednik Vlade Plenković boravio je u srijedu u Splitu, gdje je sudjelovao u svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta.

Novinari su Plenkovića pitali i je li ga iznenadilo uhićenje bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića te je li ono povezano s činjenicom da on HDZ-u "više ne treba", što je on nazvao plasiranjem teza političke tajnice SDP-a Mirele Ahmetović. Istaknuo je "jednom zauvijek: DORH, policija su neovisni, samostalni i rade svoj posao bez uprava i bez pritiska izvršne vlasti".

Na pitanje zašto u svojoj Vladi ima ministra obrane koji je u sukobu interesa, a novčano je kažnjen Plenković je rekao kako je (Mario Banožić) "platio kaznu i što sad", te kako smatra da je "normalno da je u redu" (da on i dalje bude ministar): "Pa neću ja valjda slušati Milanovićeve želje i imati ministre ili ne po njegovim afinitetima".

Tagovi: Andrej Plenković, inflacija, Zoran Milanović, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE