GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Ne dolazi u obzir da netko u krizi zarađuje više nego je to normalno

Plenković: Ne dolazi u obzir da netko u krizi zarađuje više nego je to normalno
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 16:28
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je sastanak državnog vrha i Stožera civilne zaštite nakon kojeg je premijer Andrej Plenković posjetio ljude koji su zbog potresa ostali bez doma.

Premijer Andrej Plenković obišao je studentski dom u Cvjetnom naselju u kojem su smješteni ljudi koji su u potresu ostali bez krova nad glavom.

"Ovdje se nalazi 200 ljudi, ima i djece pa će Ministarstvo znanosti osigurati svu potrebnu opremu da djeca mogu pratiti nastavu online. Tu je i dosta sugrađana starije životne dobi bez mogućnosti prijevoza pa sam zamolio župana da se dislocira ured gradskih službi. Poslat ćemo i epidemiološku službu s obzirom na to da su sobe blizu jedna drugoj kako bi upozorili ljude kako postupati jer je to studentski dom te da se vodi računa o distanci i zdravstvenoj sigurnosti", rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka državnog vrha i Stožera civilne zaštite.

"Dobili smo informacije od ministra Božinovića, epidemiologa i infektologa, njihov apel je da svi građani budu maksimalno odgvorni, da vode računa jedni o drugima jer ćemo samo disciplinom smanjiti i broj zaraženih i dinamiku širenja zaraze koja je na 361. Budući da se obavlja više testova, za očekivati je veći broj zaraženih.

I imamo poruku oko cijena. Prije nekoliko danas smo donijeli odluku da se cijene vrate na 30. siječanj. Apeliram na sve - nemojmo koristiti ove dvije krize za profitiranje, to ne dolazi u obzir. Državni inspektorat će voditi računa da se to ne događa, ne dolazi u obzir da netko u krizi zarađuje više nego je to normmalno", istaknuo je premijer nakon sastanka Stožera.

Komentirajući današnju odluku premijera da svoju plaću za ožujak zajedno sa svim ministrima donira za saniranje posljedica potresa u Zagrebu, Plenković je rekao da su tu odluku donijeli oni kao članovi i članice Vlade, a tko se želi pridružiti, dobrodošao je.

"Mnogi žele pomoći Hrvatskoj, Zagrebu, javljaju se. Vlada je danas donijela odluku o ova dva računa - za Zagreb i borbu protiv koronavirusa. Postoji velik broj građana u dijaspori koji se javljaju i koji bi željeli kupiti respirator ili drugu zaštitnu i medicinsku opremu, to se može. Gđa Maja Grba koordinira akciju nabave sve potrebne opreme i ona će jasno iskazivati potrebe. Tvrtke koje žele donirati, najbolje je odmah stupiti u kontakt sa stožerom", dodao je.

Odgovarajući na pitanja o borbi s koronavirusom još jednom je ponovio:

"Politika koju vodimo je pravodobna, cjelovita, međuresorna, paket mjera je više od 30 milijardi plus još krediti koji će se uzimati. Naglašavam, ovo je prva faza. S jedne strane ne uzimamo, s druge strane dajemo i taj odgodni rok tri plus tri, ali kao što sam rekao, nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti koliko će kriza s koronavirusom trajati. Mislim da moramo podići maksimalno svijest i učiniti sve za sigurnost građana kao prioritet broj jedan."

Rekao je da će se Vlada sastajati ako treba svaki dan dok god bude trebalo.

"Sinergijom struka nastojimo maksimalno uključiti sve stručne službe da nam pomognu donositi ispravne odabire u interesu hrvatskih građana", naglasio je i dodao:

"Vlada sve koordinira. Imali smo jučer sastanak svih gospodarskih resora. Želimo da javnost razumije da je to zaokružen i cjelovit pristup. Sutra je uži kabinet, u četvrtak je Vlada, imamo telefonske sjednice, sto posto smo u ovoj temi i bit ćemo dokle god treba."

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, zatvaranje škola, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
MJERE
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
ZAGREB - U Vladi je u utorak održan novi sastanak na kojemu su ministri raspravljali o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, a prema Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, raspravljalo se i o prijedlogu da se onim djelatnostima i poduzetnicima kojima je država zabranila rad trebaju odmah otpisati dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE