GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković najavio tri mjere: Čeka nas teška bitka za spas gospodarstva

Plenković najavio tri mjere: Čeka nas teška bitka za spas gospodarstva
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 12:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Razmjeri pandemije će imati nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo i nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, rekao je premijer Andrej Plenković

"Pandemija koronavirusa mijenja svijet, funkcioniranje država, trgovine, svjetskog gospodarstava... sve se mijenja.

U smo tri mjeseca zahvaćeno je 195 država, pandemije je postala prijetnja zdravlju čovječanstva i svjetskom gospodarstvu.

Danas će broj zaraženih premašiti 400.000, predviđa se da će u EU pandemija odnijeti mnoge živote", rekao je to premijer Andrej Plenković na početku predstavljanja Vladinih gospodarskih mjera u borbi protiv posljedica koronavirusa."Ulice su nestvarno puste, turizam je stao, otkazano je na tisuće sajmova, konferencija, gospodarskih i sportskih manifestacija... to je naša stvarnsot.Razmjeri pandemije će imati nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo i nitko ne može predvidjeti koliko će trajati.Kriza koja je pred nama će po svim procjenama biti teža nego kriza iz 2008. godine.U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku bitku za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

Upravo stoga smo izašli s prvim paketom od 63 mjere vrijede 30 milijardi kuna. To je prva faza naših mjera, naglašavam prva. Dočekujemo krizu sa stabilnim gospodarstvom no ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da moramo brzo donositi odluke.Ova će kriza svjetskih razmjera vrlo vjerojatno potrajati i duže od nekoliko mjeseci te će odraziti na sve naše aktivnosti. Prilagođavat ćemo naše odluke sukladno razvoju situacije jednako kao i u zdravstvu.Svjedoci smo simetričnog šoka, pada potražnje, proizvodnje i ponude na svim razinama u svijetu. Moramo pokazati odgovornost i solidarnost da bi ovo preživjeli", rekao je Plenković.

Naglasio je tri mjere; beskamatnu odgodu javnih poreznih davanja poduzetnicima s teškoćama za naredna tri mjeseca (uz mogućnost dodatnih tri mjeseca), financiranje 100 posto minimalne plaće po stalo zaposlenom te pomoć mirko i malim poduzetnicima.

- Na rashodovnoj strani proračuna idemo na rezanje svih troškova koji nisu nužni. Hrvatskoj će na raspologanju za likvidnost države biti na raspolaganju dodatnih 1,8 milijardi kuna europskih sredstava - rekao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
MJERE
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
ZAGREB - U Vladi je u utorak održan novi sastanak na kojemu su ministri raspravljali o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, a prema Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, raspravljalo se i o prijedlogu da se onim djelatnostima i poduzetnicima kojima je država zabranila rad trebaju odmah otpisati dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE