GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Isplata mirovina i plaća nije upitna

Plenković: Isplata mirovina i plaća nije upitna
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako zbog koronavirusa isplata mirovina i plaća nije upitna te da je zahvaljujući ostvarivanju gospodarskog rasta na zdravim temeljima i racionalnom vođenju javnih financija hrvatsko gospodarstvo otpornije na krize i izazove.

"Teško je predvidjeti sve gospodarske i financijske učinke pandemije, ali sam uvjeren da smo zajedno s aktivnostima hrvatskih gospodarstvenika spremni i iz ove situacije izići stabilni", rekao je predsjednik Vlade novinarima Jutarnjeg lista.

"Ministar financija Zdravko Marić je u svakodnevnom kontaktu s predstavnicima gospodarstva, osobito onima iz prehrambene industrije, maloprodajnih i distribucijskih lanaca koji su zaduženi za opskrbu hranom i drugim namirnicama. Apeliramo na sve građane da masovno ne odlaze u trgovine jer za to nema razloga. Što se tiče turizma, do 29. veljače ove godine bilježimo porast broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na isto razdoblje lani. Uslijed širenja koronavirusa bilježimo određeni pad broja novih rezervacija koji ćemo, vjerujem, nadoknaditi. Sastali smo se u Umagu s čelnicima nekoliko velikih hotelskih poduzeća. Vodimo računa o zdravlju i sigurnosti hrvatskih građana, ali istodobno izbjegavamo stvaranje panike, koja je nepotrebna, štetna i negativno bi utjecala na gospodarstvo, osobito turizam. Razmatramo mjere koje bi trebale pomoći turističkom sektoru."

Plenković se osvrnuo i na uklanjanje bista s Pantovčaka rekavši kako je to pogrešan i nepotreban potez.

"Mislim da je to pogrešan i nepotreban potez jer institucija predsjednika nadilazi osobe koje trenutačno obnašaju tu dužnost i nije dobro ako se sve mijenja svakih pet godina. Biste hrvatskih velikana tamo su dugi niz godina i imaju svoj smisao", prokomentirao je Plenković potez aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Na pitanje je li pogriješio s listama za europske izbore jer nije stavio Davora Ivu Stiera i Miru Kovača odgovorio je kako "oni koji se nedovoljno angažiraju ne mogu docirati i prozivati radi izbornog rezultata".

"Obojica su htjeli biti isključivo prvi na listi", ustvrdio je Plenković pojašnjavajući kako su kroz listu za europske izbore išli graditi nove generacije političara za treće desetljeće.

Premijer se osvrnuo i na inicijativu Triju mora te inicijativu Alpe-Adria za koju se zalaže predsjednik Republike.

"Tri mora bitno je širi koncept koji uključuje mnogo više država i mnogo kompleksnije projekte, sadržajno i financijski", ustvrdio je dodavši međutim kako to nipošto ne znači da se Tri mora i Alpe-Adria međusobno isključuju ili su si međusobno konkurencija.

"Mislim da Hrvatska treba biti aktivna u obje inicijative", rekao je Plenković ocijenivši kako bi se bilo neodgovorno povući iz Tri mora bez valjanog razloga.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, mirovine, Zdravko Marić, hrvatski turizam, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE