GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima

Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronaviorusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.

Naglasak sastanka, na kojem je i premijer Andrej Plenković, bio je na mjerama pomoći hrvatskom gospodarstvu u očuvanju radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.

Sjednici, osim premijera i članova GSV-a odnosno predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, nazočili su i svi ministri gospodarskih resora.

"Glavna poruka današnjeg sastanka GSV-a je da će se pri donošenju daljnjih gospodarskih mjera nastaviti intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima te će se voditi računa da mjere budu pravovremene i pravedne", rekao je nakon sastanka premijer Plenković.

Istaknuo je da će idući tjedan iznijeti još jedan paket mjera, te da nitko nije mogao očekivati ovu krizu i da je jedino izvjesno da će biti veća od one iz 2008.

Vlada, kako je rekao, radi na provedbi prvoga paketa mjera. Rezultate je ocijenio ohrabrujućima, što po njemu znači da su mjere dobro prihvaćene.

"Najvažnije je da svi razumiju dubinu krize i da nitko ne može reći koliko će ona trajati. Oslanjat ćemo se i na stavove stručnjaka, prije svega liječničke struke", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je prioritet očuvanje zdravlja građana.

Upitan je li točno da će se oformiti gospodarski stožer i da će jedna od članica biti bivše potpredsjednica Vlade Martina Dalić, podsjetio je da je prije nekoliko dana održan sastanak znanstvenika i stručnjaka koji mogu dati stručni pogled na epidemiju i "šire i smirenije analizirati procese".

"Sličnu stvar želimo napraviti sa savjetom za gospodarska pitanja te nema nikakvoga stožera i nikakvih paralelizama u donošenju odluka. Razgovara se o krugu ljudi iz zdravstvene i poslovne zajednice, koji su i predstavnici radnika, koji bi mogao smirenije povremeno davati savjete. O tome tko će biti u tom tijelu izvijestit ćemo vas kada obavimo proces konzultacija" rekao je premijer.

Na pitanje hoće li u novim gospodarskim mjerama biti otpis određenih poreznih davanja, odgovorio je da se na mjerama radi te da će svi resori dati doprinos bilo za rezanje troškova, bilo za rasterećenje.

Novinare je zanimalo i trebaju li radnici strahovati da bi se moglo zakonodavno zadirati u njihova prava i je li spreman u tom smislu izići u susret poslodavcima, odgovorio je da se razni apeli proteklih dana pojavljuju na temelju glasina, a ne onoga što se radi u Vladi.

No, dodao je, ako se okolnosti vezane uz epidemiju promijene, vezane uz gospodarsku i socijalnu situaciju, prava radnika i financijsku stabilnost države i ako se bude moralo ići u smjeru zakonskih promjena, o tome će se "otvoreno razgovarati i tražiti potporu i razumijevanje svih".

Dodao je da trenutne okolnosti nisu onakve kakve je Vlada željela i planirala, kao ni jedna druga

"U Hrvatskoj je smrtnost od epidemije 0,5 posto ukupnog broja zaraženih, u Italiji 10,5 posto. Još jednom govorim - Italija je jako blizu", rekao je premijer.

"Mjere koje poduzimamo", dodao je "su usmjerene prije svega na to da osiguramo zdravlje i život naših sugrađana".

"Živimo u novom normalnom...Ovo što sada živino je tu s nama. Učinimo zajedničke napore da to prebrodimo solidarno, jedinstveni koliko je moguće tako da osiguramo opstanak svih nas, gospodarstva i prava koje imamo u mjeru u kojoj je to moguće", rekao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, gospodarske mjere, Martina Dalić, koronavirus, Gospodarsko-socijalno vijeće
PROČITAJ I OVO
Mali: Više od 5,5 miliona građana dobilo 100 evra
POMOĆ
Mali: Više od 5,5 miliona građana dobilo 100 evra
BEOGRAD - Do sada je 5,55 miliona građana dobilo pomoć od 100 evra, rekao je Siniša Mali, ministar finansija najavljujući da će preostalih 450.000 građana dobiti novac do petka.
Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji
POMOĆ
Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji
BERLIN - Predstavnici stranaka koalicijske vlade kancelarke Angele Merkel sastaju se u srijedu kako bi raspravljali detalje financijskog paketa za potporu gospodarskog rasta ugroženog pandemijom koronavirusa.
Pad francuskog BDP-a 11 posto, vlada očekuje još teže dane
OŠTAR PAD
Pad francuskog BDP-a 11 posto, vlada očekuje još teže dane
PARIZ - Aktivnosti u francuskom gospodarstvu ove će godine vjerojatno pasti za 11 posto zbog krize izazvane koronavirusom, a očekuju se još teži dani dok se stanje nagodinu ne smiri, izjavio je u utorak ministar financija Bruno Le Maire.
Aladrović: Pada nezaposlenost, raste zaposlenost
TRŽIŠTE RADA
Aladrović: Pada nezaposlenost, raste zaposlenost

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je u ponedjeljak kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.

Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
ZADUŽIVANJE
Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
BEOGRAD - Javni dug Srbije uvećan je 370 miliona evra u odnosu na kraj 2019. na 24,7 milijardi evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE