GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaće rastu, radnika sve manje

Plaće rastu, radnika sve manje
PODUZETNICI KASNE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2018 / 18:13
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ipak se može. Sad kad nema tko raditi, poslodavci su odlučili podignuti plaće. Barem tako kažu u Državnom zavodu za statistiku.

Od siječnja do listopada za 4,6%. Nije nešto, no čovjeka veseli. Naravno, današnje hrvatske plaće neće vratiti ekipu iz Dublina no povećanje otvara mogućnost pronalaska zanimljivih poslova za mlade, barem zbog plaća. 

No, kad pitate ljude za mogućnost zapošljavanja, mnogi će odgovoriti da nisu studirali da bi kasnije radili za 3.500 kuna. I to je to. Zašto bi neki magistar podcjenjivao sebe? Guli teške godine faksa da bi mu neki polupismeni tip dao crkavicu u džep. Iako država nemilice muze realni sektor, on će, na svoju žalost i na sreću radnika, morati pronaći rješenje za veće plaće. Statistički podaci su varljivi jer Hrvatska, s ovim blagim porastom, još nije dosegnula predrecesijsku visinu plaće. 

A životni troškovi rastu. 

I kako sad dosegnuti udvostručenje plaće kakvo je doživjela, primjerice, Bugarska kojoj je u razdoblju od 2008. – 2017. godine plaća porasla za čak 93,9%? Cijene idu gore, život je sve skuplji, a država sve pustija. Sve više je rođaka i kumova u javnom sektoru, a u realnom nitko ne želi raditi za džabe. Može li se nekako stimulirati zapošljavanje na kraće radno vrijeme mlađe umirovljenike i one starije od 50 godina? 

Zamislite da je umirovljenik, oslobođen svih davanja i izdvajanja, zaposlen i dodatno si osigura prihode. Možda bi tada ostala još koja plastična boca u kontejneru. Ali ne.

Na televiziji gledate priloge s banketa na kojima se okupljaju političari svih fela, dogovaraju se o foteljama i već sad računaju kako potrošiti šest milijardi kuna više nego lani. 

Što mislite na koga? Tko to plaća njihov luksuz? I tako, svake godine ponavljamo isto u zemlji u kojoj se ništa ne mijenja. 

Poslušno sve plaćamo ili odlazimo u gastarbajtere ne bi li odgodili i isplatili ovrhe. A bogatašima se opraštaju dugovi, lišeni su političke i kaznene odgovornosti dok svi mi promatramo sudstvo kao jedan uspješan cirkus prepun zakonskih akrobacija koje imaju doskok u zastarama, nepotpunim ili kompromitiranim dokazima te oslobađajućim presudama onih zbog kojih se ne može imati plaća veća od 3.500. No, novo povećanje plaća upućuje na to da kad se lišiš robovlasnika, rob, ipak, postaje radnik kojeg si spreman platiti više. I tada, kad poslodavac vidi u svom radniku čovjeka s obitelji, čovjeka s potrebama, a ne sredstvo za zaradu i izrabljivanje, e tada možemo slutiti trend rasta plaća. 

I vjerovali bi u to da spadamo među četiri vodeće zemlje po plaćama da nam se Slovenija ne čini nedostižnom, da nas nisu prestigle Češka i Slovačka, Bugarsku da ne spominjemo, te da nemamo nesretni Uljanik ili 3.maj. Prostor koji se otvara povećanjem plaće bio bi moguć kad bi se političke stranke odrekle svojih ''žetvi''. Kako je politika interes i neobjašnjiva mogućnost zarade, jer u nju se guraju i uspješni poduzetnici,  ovo malo povećanje plaće tek je pišanje na vatrenu buktinju. 
Krajnje je vrijeme da se sve ne pretvori u vatrenu stihiju.

''Vatrogasci'' su na banketu, a nama je dogorjelo do peta. Sve se svodi na kozmetiku, sve se prepušta drugima i uzima se sa srebrnog pladnja dok ima. Pitanje je dokle možemo ovako? Radnika je sve manje, izbirljivi su, a potrebe države sve veće. Šah-mat na crveno-bijeloj ploči.

Tagovi: rast plaća, prosječna plaća u Hrvatskoj, iseljavanje iz Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE