GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaće će nastaviti trend rasta

Plaće će nastaviti trend rasta
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2018 / 09:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a u listopadu su prosječne neto i bruto plaće uz mjesečni rast zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini. Pri tome je godišnji rast ostvaren u nominalnom i u realnom izrazu te su ostvarene stope rasta najviše u posljednja tri mjeseca.

Prosječna neto plaća u listopadu je iznosila 6.281 kunu, što na mjesečnoj razini predstavlja rast za 86 kuna ili 1,4%. U odnosu na isti mjesec prošle godine neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama nominalno je viša za 267 kuna ili 4,4%. Uzmemo li u obzir prosječnu godišnju stopu inflacije u listopadu (1,6%) realan rast prosječne neto plaće bio je nešto niži u odnosu na nominalni (2,8%).

Prosječna bruto plaća u listopadu iznosila je 8.495 kuna što je u odnosu na mjesec ranije više za nominalnih 1,6% ili 134 kune. Promatrano u odnosu na listopad 2017. prosječna bruto plaća ostvarila je nominalni rast od 5,1% ili 414 kuna (realno 3,4%). Kumulativno, u razdoblju od siječnja do listopada u odnosu na isto razdoblje 2017. prosječne neto plaće zabilježile su nominalan i realan rast (4,5% odnosno 2,9%) dok su prosječne bruto plaće bile više za nominalnih 5,2% odnosno realnih 3,5%.

Godišnji rast prosječnih neto i bruto plaća podržale su više plaće u svim djelatnostima, promatrano prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti. Tako je u djelatnostima Prerađivačke industrije i Trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala, koji predstavljaju oko 33% ukupno zaposlenih, ostvaren je nominalan godišnji rast bruto plaća od 6,9% odnosno 6,4% (neto 5,9% odnosno 5,6%).

Rast prosječnih realnih plaća podržavaju povoljnija kretanja na tržištu rada (rast broja zaposlenih uz smanjivanje broja nezaposlenih) ali i skromna stopa inflacije. Isto tako pritiske na više plaće stvaraju nedostatci potrebnih kvalificiranih radnika u znatnom broju djelatnosti.

Pozitivan doprinos rastu plaća i u posljednja dva ovogodišnja mjeseca može doći i od izmjena u poreznom sustavu odnosno povećanjem neoporezivog iznosa za prigodne nagrade (s 2.500 na 7.500 kuna). Od siječnja 2019. dodatan poticaj povećanju plaća može doći od izmjena u poreznom sustavu odnosno proširenjem poreznog razreda s poreznom osnovicom od 24% s 17.500 kn na 30.000kn (plaće iznad 30.000 kuna oporezivati će se po stopi od 36%).

Tagovi: prosječna plaća, prosječna neto plaća, realna plaća, stopa inflacije
PROČITAJ I OVO
Aladrović: Prijedlog Vlade je da veći dio nedjelja bude neradan
STAVOVI
Aladrović: Prijedlog Vlade je da veći dio nedjelja bude neradan
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u ponedjeljak da će Vladin prijedlog na današnjem sastanku sa sindikatima biti da jedan dio nedjelja bude radan, a veći dio neradan.
Španjolska ne zna kamo s milijardama iz europskih kriznih fondova
PROBLEMI
Španjolska ne zna kamo s milijardama iz europskih kriznih fondova
MADRID - Nakon što je osigurala izdašan dio europskih sredstava za oporavak od koronakrize, Španjolska se suočava s nevjerojatnim problemom, a to je kako iskoristiti sav taj novac, rekli su u ponedjeljak Reutersu vladini izvori.
Strancima u Njemačkoj 900 eura manje plaće nego domaćima
ZARADE
Strancima u Njemačkoj 900 eura manje plaće nego domaćima

BERLIN - Stranci u Njemačkoj u prosjeku zarađuju mjesečno 900 eura manje od Nijemaca. Došljaci iz Albanije ili Srbije tu ipak bolje stoje od ljudi iz Sirije ili Afganistana. Kako stručnjaci objašnjavaju te razlike.

Švedska će poduprijeti ekonomiju s 12 milijardi dolara
POTPORA
Švedska će poduprijeti ekonomiju s 12 milijardi dolara
STOCKHOLM - Aktivnosti u švedskom gospodarstvu smanjit će se ovoj godini za oko 4,6 posto, objavila je u ponedjeljak švedska vlada i najavila da će u 2021. u gospodarstvo iz proračuna ubrizgati 105 milijardi kruna, odnosno 12 milijardi dolara.
Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
UPOZORENJE
Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
FRANKFURT - Svjetski bruto domaći proizvod vratit će se na razinu prije pandemije do sredine 2021. godine nakon neočekivano snažnijeg gospodarskog oporavka posljednjih mjeseci, no ogroman dug i korekcije monetarnih politika mogli bi povećati rizik od financijske krize, priopćio je u ponedjeljak Deutsche Bank.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE