GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaća od 1.500 eura moguća samo uz visoku inflaciju

Plaća od 1.500 eura moguća samo uz visoku inflaciju
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 09:39
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Već do ulaska Hrvatske u eurozonu prosječna hrvatska plaća mogla bi iznositi tisuću eura, ali inflacija nagriza kupovnu moć, piše u utorak Večernji list, navodeći da će manjak radnika donijeti pritisak na rast plaća u privatnom sektoru, dok su u javnom svoj posao odradili sindikati.

Prosječna plaća u zemlji preskočila je iznos od 7400 kuna i već bi do formalne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu mogla iznositi tisuću eura neto.

Brže je to nego što je očekivala Plenkovićeva Vlada, ali brža je i inflacija koja nagriza kupovnu moć svih dohodaka u zemlji i njihovu realnu kupovnu vrijednost vraća na razinu na kojoj su bili prošle godine.

Sindikati su za Praznik rada istaknuli svoj novi strateški cilj, a to je da u sljedećih nekoliko godina, odnosno 2025. godine, i prosječna i minimalna plaća porastu 50 posto, na 1500, odnosno 750 eura.

Gleda li se isti protekli period, plaće su porasle “samo” 20 posto, tako da se sindikalne želje po tome čine nedostižnima s obzirom na produktivnost domaće ekonomije i više nego turbulentne okolnosti u zemlji.

Tih 50 posto možda bi se moglo postići uz snažnu inflacijsku spiralu i indeksacije, no u tom bi slučaju realna vrijednost takvih plaća bila niža.

Europske se ekonomije ne mogu pohvaliti dobrim ekonomskim ostvarenjima u prvom ovogodišnjem kvartalu, Italija je naprimjer imala pad prema prethodnom tromjesečju, Njemačka je bila u blagom plusu, Francuska na nuli, Austrija je stajala nešto bolje, a i hrvatski bi prvi kvartal trebao biti iznadprosječan po rastu u odnosu na ostale europske ekonomije jer su se održali i potrošnja i industrija.

Ozbiljni problemi u dobavnim lancima iz Kine dodatno će usporiti europsku proizvodnju ionako izmrcvarenu dramatičnim skokom cijena energenata i problemima s ratom u Ukrajini.

Domaće tržište rada pak obilježava trajna nestašica radnika u uslužnom sektoru, a broj službeno nezaposlenih spustio se na oko 118.000.

I taj manjak radnika donijet će pritisak na rast plaća u privatnom sektoru dok su u javnom svoj posao odradili sindikati koji su se izborili za prvu rundu četiripostotne povišice u ovoj godini.

Što se tiče regionalne distribucije plaća, u ovu smo godinu ušli s prosječnim neto plaćama u Zagrebu (pravne osobe, bez obrta i slobodnih profesija) od gotovo 8700 kuna, tako da će Zagreb među prvima stići sindikalnih 1500 eura i prije 2025. godine, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: Prosječna plaća za siječanj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju kao odgovor Kini
IDEJE
G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju kao odgovor Kini
SCHLOSS ELMAU - Čelnici skupine G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZADOVOLJSTVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZAGREB - Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave održao je konferenciju za medije.
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
PREMIJER
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
ZAGREB - Najava agencije Moodys o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
SIGNALI
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
ZAGREB- Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ANALIZA - Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE