GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrović: Makroekonomska stabilnost bez reformi ne omogućava rast Srbije

Petrović: Makroekonomska stabilnost bez reformi ne omogućava rast Srbije
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2019 / 13:58
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Vlada Srbije se zadovljava makroekonomskom stabilnošću i niskim deficitom, ali ne čini važan korak dalje u strukturnim refomama, pre svega javnog sektora, koje bi pospešile privredni rast, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„Reforma javnih preduzeća, medju kojima je najveće Elektroprivreda Srbije (EPS), mogla bi da, zajedno sa drugim javnim preduzećima, bude generator investiranja i privrednog rasta što danas nije slučaj", rekao je on na 18. Medjunarodnoj konferenciji Beogradske berze „Upgrade IN Belgrade".

Dodao je da se niske javne i domaće privatne investicije koče zbog problema pre svega u vladavini prava i nivou korupcije.

„Domaće privatne investicije su jedna od ključnih karika koje bi mogle da postaknu privredni rast", rekao je on.

Naveo je da deo privatizacije preostalih državnih preduzeća ide u dobrom pravcu, ali i naglasio da su glavni problem ona preduzeća koja će ostati u državnom vlasništvu, a koja se ne reformišu, pre svega EPS.

Ukazao je da je EPS u svoj razvoj dugo investirao iznose manje od amortizacije, zbog čega se kapaciteti tog javnog preduzeća smanjuju, pa uskoro neće uspeti da održava postojeći nivio proizvodnje, a moraće da zadovolji i buduću tražnju. Dodao je da u EPS-u postoji i velika potreba za ulaganjem u zažtitu šivotne sredine.

Petrović je kazao i da će veliki problem predstavljati i lokalna javna preduzeće koja su neefikasna, posebno ona iz komunalne delatnosti, koja zahtevaju veliku transformaciju.

On je dodao i da je osnovi problem Srbije nizak privredni rast, čiji je trend izmedju tri i 3,5 odsto, što je manje od zemalja centralne i istočne Evrope, a ima stvarni potencijal da raste oko pet odsto, ali ponovio je, uz strukturne reforme.

Petrović je ocenio da su planovi Vlada Srbije za 2020. u oblasti fiskalne politike u užem smislu dobri, s ozbirom na nizak deficit ukupnog konsolidovanog budžeta od 0,5 BDP-a.

„On je odgovarajućeg nivoa za Srbiju, koji omogućava značajno smanjenje javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod zemlje", kazao je on.

Petrović je rekao da će se pri takvom deficitu javni dug, koji je trenutno nešto iznad 50 odsto BDP, smanjivati za dva procentna poena godišnje.

Dodao je da je srednjoročnom politikom, koju je Vlada Srbije najavila u fiskalnoj strategiji za naredne godine, predvidjen nizak deficit, „što bi značilo da će se javni dug i dalje smanjivati".

„Naša je preporuka da dug ide ispod 45 odsto BDP-a, da to bude gornja granica, zato što to obezbedjuje makoroekonomsku stabilnost, smanjuje rizik zemlje, a time i kamatne stope", rekao je Petrović.

Tagovi: Pavle Petrović, Fiskalni savet
PROČITAJ I OVO
Potrošačka klima u eurozoni i EU u rujnu na najvišoj razini od početka pandemije
KLIMA
Potrošačka klima u eurozoni i EU u rujnu na najvišoj razini od početka pandemije

BRUXELLES - Povjerenje potrošača u eurozoni i Europskoj uniji poboljšano je u rujnu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka kada se Europom počeo širiti koronavirus, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.

Marić: Za 2021. predviđamo rast BDP-a, ali niži nego što se očekivalo
PREDVIĐANJA
Marić: Za 2021. predviđamo rast BDP-a, ali niži nego što se očekivalo
ZAGREB - "Pad bi trebao biti manji. Predviđamo pad oko -8 posto za 2020. godinu. Za iduću godinu predviđamo rast, ali niži nego što smo predviđali, rast negdje na razini od 5 posto", rekao je Marić.
Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
ZADUŽENOST
Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pogoršat će dugoročne fiskalne izglede Sjedinjenih Država u idućim desetljećima te bi javni dug 2050. mogao biti gotovo dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je neovisni institut CBO.
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
INSTRUMENTI
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak Europska komisije.
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi
ANALIZA
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi

LONDON - Singapur, Helsinki i Zurich 'najpametniji' su gradovi na svijetu, sudeći po švicarskoj analizi objavljenoj usred debate o budućnosti urbanog dizajna u postpandemijsko doba.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE