GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.

Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„To znači fiskalnu konsolidaciju, a ona podrazumeva rezanja osnovnih, najvećih stavki u budžetu, i onda se to odražava na primanja stanovništva i životni standard“, rekao je Petrović za N1, uz ocenu da je Srbija i dalje „daleko od toga“.

Zato je neophodno da se dug, za koji procenjuje da će biti oko 60 odsto BDP-a i kaže da „nije veliki u vreme krize“, ne uzima kao „stalno i poželjno stanje ili dug koji privreda Srbije može da izdrži“.

„Već od 2022. treba tu putanju preokrenuti, smanjiti deficit i početi da se ponovo obara dug na 50 ili ispod 50 odsto, da kad sledeća kriza udari možemo da na nju odgovorimo trošenjem ne gledajući na dug“, rekao je Petrović.

Naglasio je da je Srbija za svega godinu i nešto dana sa duga od oko 53 odsto BDP-a došla do duga od 60 odsto.

Upozorava da bi država za čas „izletela“ na 70 odsto duga ako bi zadržala ovaj nivo zaduženosti u trenutku kada se desi neka naredna kriza.

„Pitanje je da li bi bili u stanju da se regularno zadužujemo kao država, morali bi (da uvodimo) krizne mere. To znači radikalno smanjenje deficita, potrošnje, udar na standard i privredni rast“, rekao je on.

Tagovi: Pavle Petrović, fiskalni savet, srpski dug, zaduživanje Srbije
PROČITAJ I OVO
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
STAVOVI
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
TRŽIŠTE RADA
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za travanj pokazuje da je potražnja za radom višestruko veća u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je na približno 90 posto pretpandemijske razine, kada se uspoređuje s OVI indeksom iz travnja 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE