GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrić: Kriza će teško pogoditi oko 60 posto Hrvata

Petrić: Kriza će teško pogoditi oko 60 posto Hrvata
UDAR KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 10:01
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Kriza će teško pogoditi oko 60 posto Hrvata, piše Večernji list, navodeći da zbog udara inflacije i poskupljenja energenata, i u bogatoj Njemačkoj srednji sloj, koji čini oko 50 posto stanovništva, strepi od propadanja.

Ako je takva situacija u Njemačkoj, što čeka Hrvatsku? Kod nas će, prema riječima sociologa Mirka Petrića iz Instituta Ivo Pilar, koji se godinama bavi klasnim analizama, kriza teško pogoditi oko 60 posto stanovništva.

Sociolog Petrić ističe da to što je u Njemačkoj toliko visok postotak stanovništva koje sebe smatra srednjom klasom vjerojatno valja pripisati tome što ondje socijalna država još nije toliko razgrađena kao u nekim drugim zapadnim zemljama.

Globalni poremećaji utjecat će i na poslovnu aktivnost i prihode nove srednje klase: nekima prijeti propast, a drugi će sve udarce lakše amortizirati i od stare srednje klase i od onih koji su na dnu. No, što čeka Hrvatsku?

– Iako je klasna struktura hrvatskog društva drukčija od klasne strukture njemačkog društva, utjecaj krize na razne će se klase i njihove frakcije vjerojatno odraziti slično kao i u Njemačkoj. Jasno je da će s krizom, unatoč poremećajima u poslovanju, najlakše izići nakraj jedan posto superbogatih, a najteže oko 60 posto stanovništva koje u Hrvatskoj spada u klasu siromašnu kapitalom.

– Siromaštvo je u Hrvatskoj i regionalno raspodijeljeno: oni koji žive u jadranskom pojasu zbog doprinosa turizma i zarade koju on donosi izvan redovitih prihoda svakako će lakše prebroditi krizu od agrarnog stanovništva na sjeveru i istoku zemlje. To je tim više tako jer se može očekivati i duži ili kraći zastoj u doznakama iz inozemstva koji u agrarne i deindustrijalizirane dijelove zemlje šalju mladi koji rade u inozemstvu. Mnogi među njima najavljuju povratak u Hrvatsku jer ne žele raditi za režije, odnosno strahuju od poskupljenja energenata i inflacije još više od tamošnjeg lokalnog stanovništva, govori Petrić, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Tagovi: Mirko Petrić, udar krize u Hrvatskoj, srednja klasa, hrvatsko društvo
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE