GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pet njemačkih ekonomskih instituta predvidjelo smanjenje rasta

Pet njemačkih ekonomskih instituta predvidjelo smanjenje rasta
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2019 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Pet vodećih njemačkih ekonomskih instituta je u svojoj redovitoj procjeni gospodarskog rasta za tekuću i sljedeću godinu predvidjelo smanjenje gospodarskog rasta, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

Dok su svojoj proljetnoj prognozi za 2020. predviđali rast od 1,8 posto, a za tekuću godinu od 0,8 posto, u svojoj najnovijoj, jesenskoj procjeni ekonomisti za sljedeću godinu predviđaju rast od 1,1, a za tekuću 0,5 posto.

U svojoj "Zajedničkoj procjeni", kako se službeno zove izvješće koje se za potrebe savezne vlade izdaje dva puta godišnje, vodećih pet njemačkih ekonomskih instituta kao razlog za smanjena očekivanja navodi smanjenje globalne potražnje te političku nesigurnost uzrokovanu prijetećim nereguliranim brexitom i trgovinskim sukobom između SAD-a i Kine.

Ekonomski stručnjaci govore o "recesiji" njemačke industrije.

"Njemačka industrija se nalazi u fazi recesije koja polako utječe i na uslužni sektor gospodarstva", stoji u priopćenju povodom jesenske procjene.

Činjenicu da se unatoč recesiji industrija nalazi u blagom rastu, stručnjaci pripisuju "dobrom kupovnom raspoloženju" privatnih kućanstava.

Unatoč smanjenim predviđanjima, ekonomski instituti ne predviđaju krizu gospodarstva u nastupajućem razdoblju.

"Ne očekuje se konjunkturna kriza koja bi uzrokovala smanjenje kapaciteta njemačkog gospodarstva", zaključuje se u izvješću koje njemačkoj vladi, između ostalog, služi i za procjene poreznih prihoda.

Tagovi: njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
TREND
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
BRUXELLES - Cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su na mjesečnoj razini blago porasle, dok su na godišnjoj pod utjecajem pada cijena energije znatno pale, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.
Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
PRIČUVE
Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke krajem lipnja iznosila je 152,9 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini porasla za više od 10 mlrd. kuna (7,3%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila viša za 8,4 mlrd. kuna (5,8%).
Motovun na rubu bankrota
PROBLEMI
Motovun na rubu bankrota
MOTOVUN - Poput mnogih drugih jedinica lokalne samouprave, i Općina Motovun u situaciji izazvanoj korona krizom priprema interventne mjere za spas općinskog proračuna koje bi trebale biti usvojene na večerašnjoj sjednici Općinskog vijeća.
Zalihe industrijskih proizvoda u lipnju pale 3 posto na mjesečnoj razini
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda u lipnju pale 3 posto na mjesečnoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u lipnju tri posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE