GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pesimizam u maloprodaji uteg očekivanjima za hrvatsko gospodarstvo u lipnju

Pesimizam u maloprodaji uteg očekivanjima za hrvatsko gospodarstvo u lipnju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 18:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo stagnirala su u lipnju, balansirajući između vala pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u lipnju za 0,2 boda u odnosu na svibanj, na 109,4 boda, pokazuje izvješće EK.

Raspoloženje u maloprodaji naglo se pogoršalo, očitovano u padu indeksa za čak 4,9 bodova, odražavajući bojazni da bi visoki troškovi života i inflacija mogli natjerati građane na štednju.

Strahovanja su potvrdila pogoršana očekivanja potrošača čiji je indeks pao za 2,3 boda.

Poslovni čelnici u industriji i uslužnom sektoru pokazali su pak na početku ljeta pojačani optimizam koji se očitovao u rastu indeksa za 1,5 odnosno za 1,3 boda.

Blago je poboljšano i raspoloženje u građevinskom sektoru, uz rast indeksa za 0,9 bodova.

Poslovni čelnici očekuju da će pojačano zapošljavati u ljetnoj sezoni, pa je indeks EEI porastao za čak 7,2 boda.

Procjenjuju ujedno da je neizvjesnost u poslovanju znatno izraženija nego u svibnju, što se očitovalo u rastu indeksa EUI za 1,3 boda.

Pogoršanje u Europi

Menadžeri u EU i eurozoni očekuju pak slabije poslovanje nego u svibnju, što se očitovalo u padu indeksa ekonomske klime za 1,7 odnosno jedan bod.

Među vodećim gospodarstvima najviše je pao indeks ekonomske klime u Nizozemskoj, za 3,6 bodova.

Slijede Njemačka i Španjolska s padom ESI-ja za 1,9 bodova i Poljska gdje je smanjen za 1,5 u odnosu na svibanj, pokazuje izvješće.

Najviše su na oba područja pogoršana očekivanja u građevinskom sektoru i među potrošačima, ali raspoloženje je tmurnije i u maloprodaji.

U industriji EU-a očekivanja su bila gotovo nepromijenjena dok su u eurozoni poboljšana. Uslužni sektor iskazao je pak na početku ljeta blagi optimizam.

Menadžeri na oba područja procjenjuju da će manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za 1,6 bodova u EU i za 1,7 bodova u eurozoni.

Upozoravaju i na pojačanu neizvjesnost u poslovanju, uz rast indeksa EUI za 1,3 boda u Uniji i za 1,4 boda u eurozoni.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, maloprodaja, hrvatska ekonomija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE