GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Perztnina Ptuj lani s gotovo 50% većom dobiti

Perztnina Ptuj lani s gotovo 50% većom dobiti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz / STA
PTUJ - Grupa Perutnina Ptuj lani je zabilježila 441 milijun eura prihoda od prodaje, što je gotovo 30 posto više nego godinu prije.

Ukupno su proizveli i prodali više od 121.000 tona mesa i prerađevina, što predstavlja rast od osam posto, a godinu su završili s dobrih 45 milijuna eura čiste dobiti, što je gotovo 50 posto više nego 2021. godine.

Kako je u godišnjem izvješću pojasnio Enver Šišić, predsjednik Uprave Grupe Ptuj s više od 4200 zaposlenih u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, porast prodaje najvećim je dijelom rezultat većeg obujma prodaje u Srbiji, Austriji i Crnoj Gori, pri čemu je prodaja proizvoda od peradi porasla za dobrih sedam posto i premašila 43.000 tona.

Na razini slovenske matice s oko 2000 zaposlenih prihodi Perutnine lani su porasli za 23 posto na 227 milijuna eura zahvaljujući višim prodajnim cijenama za prodaju osnovnog programa. Ukupno su prodali gotovo 56.000 tona mesa i mesnih prerađevina, što je otprilike kao i godinu prije. Čista dobit povećana je za 47 posto i lani je iznosila 22,7 milijuna eura.

Inače, Ptujska grupa je u 2022. godini čak 74 posto svoje prodaje ostvarila na inozemnim tržištima, najviše u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje posluju njihove tvrtke kćeri. Na sva tri navedena tržišta u strukturi je povećan i udio prodaje unutar grupe. Od tržišta na kojima grupacija nema vlastite tvrtke, najviše su prodali u Švicarsku i Kosovo.

I prošle godine nastavili su s intenzivnim investicijskim ciklusom, pri čemu smo za tu namjenu izdvojili 56 milijuna eura, što je čak 140 posto više nego godinu prije, uglavnom za dodatna ulaganja u proizvodne i klaoničke pogone na tržištu Hrvatske i Srbije. .

U Srbiji je prošle godine nakon 2021. godine otvoren drugi kompleks novih modernih farmi s kapacitetom za uzgoj dva milijuna pilića godišnje, dok ove godine planiramo još dva. U Bosni i Hercegovini je završena investicija u povećanje klaoničkih kapaciteta i automatizaciju klaonice, a krenuli smo s investicijom u novu valionicu i proširenje prerade za proizvodnju kobasica.

U Hrvatskoj su započeli s posebno važnim ulaganjem u povećanje kapaciteta silosa i sušare, kao i u povećanje baze primarne proizvodnje, klaoničkih kapaciteta i modernizaciju proizvodnje, te u solarne elektrane. Trenutno je središnja investicija dogradnje klaonice u Ptuju u fazi projektiranja. Riječ je o višemilijunskoj investiciji koja ne podrazumijeva samo modernizaciju proizvodnih linija i opreme, već uključuje i cjelovitu obnovu tehnološke opreme.

Inače, početkom ove godine aktualna uprava grupe završila je prvi četverogodišnji mandat, a Šišić napominje kako niti jedna poslovna godina u mandatu nije prošla bez ekstremnih i dinamičnih promjena, te nabraja sve od pokretanja najveći investicijski ciklus tvrtke u 2019., epidemije globalnih razmjera u 2020. i 2021., do povijesne volatilnosti cijena energije i strateških sirovina u 2022.

Prošle godine na troškovnu stranu poslovanja značajno je utjecalo značajno povećanje cijena energenata i strateških sirovina (pšenica, kukuruz, soja, ulje), pomoćnog materijala i usluga te plaća. Iznos potonjeg povećan je za pet milijuna eura u 2022., što je najveći godišnji porast u povijesti tvrtke, a nešto slično planiramo i ove godine.

Unatoč izazovnim uvjetima, uprava Perutnine ove godine očekuje nastavak rasta u svim poslovnim područjima i regijama. To im je cilj i u novom mandatu, jer do njegova kraja žele prijeći magičnu granicu od 200.000 tona godišnje proizvodnje i prodaje mesa i proizvoda.

Tagovi: Perztnina Ptuj, Enver Šišić
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
DUG
Predsjednik WEF-a: Ovakva razina duga nije viđena od Napoleonovih ratova
OSLO - Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE