GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija prepolovila izravna inozemna ulaganja u prvoj polovini 2020.

Pandemija prepolovila izravna inozemna ulaganja u prvoj polovini 2020.
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Izravna inozemna ulaganja u svijetu pala su u prvoj polovini godine 49 posto u odnosu na isto razdoblje lani a koronamjere i strah od recesije najteže su pogodili Europu, pokazalo je u utorak izvješće Ujedinjenih naroda.

Ukupna je vrijednost izravnih inozemnih ulaganja u razdoblju od siječnja do lipnja potonula na 399 milijardi dolara, izvijestila je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD)

Europska gospodarstva u cjelini zabilježila su neto odljev inozemnih ulaganja prvi puta otkada je UNCTAD počeo objavljivati izvješća, i to u iznosu sedam milijardi dolara. U 2019. privukla su 203 milijarde dolara izravnih ulaganja.

Ulaganja u SAD potonula su 61 posto, na 51 milijardu dolara.

Multinacionalne kompanije odgađale su ulaganja kako bi sačuvale gotovinu, objašnjavaju u UNCTAD-u.

„Priljev stranih ulaganja gotovo je prepolovljen u prvoj polovini godine. Pad je drastičniji no što smo očekivali za cijelu godinu", rekao je direktor odjela za ulaganja i poduzeća UNCTAD-a James Zhan.

U 2020. ulaganja bi se trebala smanjiti 30 do 40 posto, te „umjerenih“ pet do 10 posto u 2021., rekao je Zhan.

Najteže su pogođene industrijalizirane zemlje, koje obično čine oko 80 posto globalnih transakcija a u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bilježile su samo 98 milijardi dolara ulaganja, 75 posto manje nego u 2019. i najmanje od 1994. godine, stoji u izvješću.

Među glavnim investicijskim odredištima u 2019. godini najviše su pala ulaganja u Italiji, SAD-u, Brazilu i Australiji.

Kina nije pratila taj trend, rekao je Zhan.

„Njihov je priljev izravnih stranih ulaganja i dalje relativno stabilan. U prvoj polovini godine pad je bio doista skroman, a zapravo su prema najnovijim podacima, izravna ulaganja u Kinu u prvih devet mjeseci porasla 2,5 posto“, kazao je Zhan..

Strani su ulagači najviše ulagali u kineske sektore usluga elektroničke trgovine, specijalizirane tehnološke usluge i istraživanje i razvoj, dodao je čelnik UNCTAD-a.

Tagovi: izravna inozemna ulaganja, James Zhan, UNCTAD, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
SIGNALI
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
BERLIN - Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda.
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
JASNA PORUKA
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
BRUXELLES - Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE