GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paket mjera pomoći njemačkoj ekonomiji zbog pandemije koronavirusa

Paket mjera pomoći njemačkoj ekonomiji zbog pandemije koronavirusa
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 16:48
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Njemačka vlada je gospodarstvu obećala sveobuhvatnu zaštitu zbog izbijanja pandemije koronavirusa, priopćeno je u petak u Berlinu.

"Radi se o sveobuhvatnoj i najučinkovitijoj mjeri koja je ikada bila donesena tijekom neke krize", rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier (Kršćansko-demokratska unija CDU) prilikom predstavljanja paketa mjera u Berlinu.

On je naglasio kako je najvažniji cilj paketa mjera da gospodarstvo ne pretrpi "trajnu štetu".

Glavni dio paketa mjera pomoći gospodarstvu u savladavanju posljedica koronavirusa se sastoji od kreditnih jamstava za što su sredstva u visini do pola bilijuna eura na raspolaganju.

Vlada je državnoj Banci za obnovu (KfW) odmah na raspolaganje stavila 20 milijardi eura a ova svota se može po potrebi povećavati.

"Štit za poduzeća i zaposlene" osim toga predviđa i smanjenje predujma poreza a isto tako je najavljeno da do kraja godine neće biti blokiranja računa u slučaju kašnjenja s plaćanjem poreza.

Poslodavcima je isto tako omogućeno lakše slanje radnika na skraćeno radno vrijeme kako bi se rasteretio financijski teret za poduzeća u vrijeme krize.

Altmaier je objasnio kako se kod ovih mjera radi "samo o početku" te da će vlada u sljedećim tjednima pratiti stanje kako bi mogla reagirati po potrebi.

"Ako dođemo u situaciju da moramo pomoći gospodarskom rastu, donijet ćemo mjere koje će to omogućiti", rekao je Altmaier na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom financija Olafom Scholzom (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Novaca ima. Neće se štedjeti", rekao je Scholz te objasnio kako "povoljna proračunska situacija" u Njemačkoj vladi daje "manevarskog prostora" za brzo i nekomplicirano djelovanje.

No on je objasnio kako treba polaziti od toga da će se pandemija koronavirusa odraziti i na ovogodišnje porezne prihode.

"Nije isključeno da će biti potrebna dodatna zaduženja", rekao je Scholz.

Predstavnici gospodarstva su pohvalili mjere koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

"Ovo je vrlo važan signal. Dugoročno će se ova hrabra akcija pomoći isplatiti za cijelo društvo", rekao je predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore Eric Schweitzer.

Predsjednik Udruge manjih i srednjih poduzetnika Mario Ohoven je pozdravio "stabilne mjere" vlade koja poduzetnicima omogućavaju planiranje poslovanja.

Tagovi: njemačka ekonomija, koronavirus, Njemačka, Angela Merkel, Peter Altmaier
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE