GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paket mjera pomoći njemačkoj ekonomiji zbog pandemije koronavirusa

Paket mjera pomoći njemačkoj ekonomiji zbog pandemije koronavirusa
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 16:48
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Njemačka vlada je gospodarstvu obećala sveobuhvatnu zaštitu zbog izbijanja pandemije koronavirusa, priopćeno je u petak u Berlinu.

"Radi se o sveobuhvatnoj i najučinkovitijoj mjeri koja je ikada bila donesena tijekom neke krize", rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier (Kršćansko-demokratska unija CDU) prilikom predstavljanja paketa mjera u Berlinu.

On je naglasio kako je najvažniji cilj paketa mjera da gospodarstvo ne pretrpi "trajnu štetu".

Glavni dio paketa mjera pomoći gospodarstvu u savladavanju posljedica koronavirusa se sastoji od kreditnih jamstava za što su sredstva u visini do pola bilijuna eura na raspolaganju.

Vlada je državnoj Banci za obnovu (KfW) odmah na raspolaganje stavila 20 milijardi eura a ova svota se može po potrebi povećavati.

"Štit za poduzeća i zaposlene" osim toga predviđa i smanjenje predujma poreza a isto tako je najavljeno da do kraja godine neće biti blokiranja računa u slučaju kašnjenja s plaćanjem poreza.

Poslodavcima je isto tako omogućeno lakše slanje radnika na skraćeno radno vrijeme kako bi se rasteretio financijski teret za poduzeća u vrijeme krize.

Altmaier je objasnio kako se kod ovih mjera radi "samo o početku" te da će vlada u sljedećim tjednima pratiti stanje kako bi mogla reagirati po potrebi.

"Ako dođemo u situaciju da moramo pomoći gospodarskom rastu, donijet ćemo mjere koje će to omogućiti", rekao je Altmaier na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom financija Olafom Scholzom (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Novaca ima. Neće se štedjeti", rekao je Scholz te objasnio kako "povoljna proračunska situacija" u Njemačkoj vladi daje "manevarskog prostora" za brzo i nekomplicirano djelovanje.

No on je objasnio kako treba polaziti od toga da će se pandemija koronavirusa odraziti i na ovogodišnje porezne prihode.

"Nije isključeno da će biti potrebna dodatna zaduženja", rekao je Scholz.

Predstavnici gospodarstva su pohvalili mjere koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

"Ovo je vrlo važan signal. Dugoročno će se ova hrabra akcija pomoći isplatiti za cijelo društvo", rekao je predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore Eric Schweitzer.

Predsjednik Udruge manjih i srednjih poduzetnika Mario Ohoven je pozdravio "stabilne mjere" vlade koja poduzetnicima omogućavaju planiranje poslovanja.

Tagovi: njemačka ekonomija, koronavirus, Njemačka, Angela Merkel, Peter Altmaier
PROČITAJ I OVO
Kraj globalizacije, muke po logističarima
NOVA ERA
Kraj globalizacije, muke po logističarima
BERLIN - U mnogim lukama je zbog koronavirusa angažiran samo dio osoblja, a novi propisi otežavaju logistiku.
Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ANALIZA
Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ZAGREB - Potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak je zatražena za gotovo 485 tisuća radnika, što je 38 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, a poslovni subjekti koji su primili potpore čine 38 posto poslovnih prihoda svih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća, podaci su iz Fininfo analize.
Sto evra od danas leže na račune
POMOĆ
Sto evra od danas leže na račune
BEOGRAD - Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje danas.
Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZADUŽIVANJE
Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZAGREB - U održavanju likvidnosti državnom bi proračunu u srpnju i kolovozu, kad će i dalje, osim za financiranje javnih troškova, trebati novac i za pomoć privatnom sektoru, vlada računa i na oko dvije milijarde kuna zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).
Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PERSPEKTIVE
Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PEKING – Na panel raspravi tijekom trajanja sjednice Nacionalnog kongresa, predsjednik Xi Jinping je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka, te potrebu za ekonomskom stabilizacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE