GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini

Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 12:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u usporedbi s lipnjem na domaćem tržištu pao za 10,1 posto, a nedomaćem za 2,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju je u usporedbi s lipnjem ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 19 posto, energije za 13,9 posto, kapitalnih proizvoda za 13,1, intermedijarnih proizvoda za 5,5 te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 posto.

Po podacima DZS-a, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u usporedbi sa srpnjem 2022. na domaćem tržištu pao za 1,8, a na na nedomaćem tržištu za šest posto.

U srpnju je na godišnjoj razini prodaja energije bila manja za 40,9 posto, trajni proizvoda za široku potrošnju za 25,1 i intermedijarnih proizvoda za 1,5 posto. Prodaja kapitalnih proizvoda veća je za 14,1, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto.

Statistika prema kalendarski prilagođenim indeksima, pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupan promet industrije porastao za 4,2 posto.

Tagovi: promet industrije, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
RECESIJA
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju bilo u blagoj recesiji, objavio je u četvrtak Eurostat. Bruto domaći proizvod 20 članica pao je od drugog do trećeg tromjesečja za 0,1 posto.
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
NEMA PROMJENA
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
BERLIN - Broj zaposlenika koji rade isključivo od kuće u Njemačkoj gotovo se učetverostručio od pandemije. Dok je 2019. na taj način radilo 674.000 ljudi, lani ih je bilo oko 2,285 milijuna ili oko šest posto svih zaposlenih.
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
KRIZA
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
BERLIN - Njemački parlament neće moći na vrijeme glasovati o proračunu za iduću godinu, poručio je u četvrtak istaknuti član Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelar Olaf Scholz (Scholz) u SMS poruci stranačkim kolegama.
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
PAD
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
BERLIN - Obujam industrijske proizvodnje u Njemačkoj u listopadu je neočekivano smanjen, u odnosu na rujan, prema prvoj procjeni njemačkog državnog statističkog ureda Destatis, manji je za 0,4 posto. Pad je rezultat manjeg obujma proizvodnje strojeva i opreme, što je pojačalo strah da će Njemačka ovu godinu završiti u recesiji.
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
DOGAĐAJI
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
ZAGREB – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostit će prigodni panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE