GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad tvorničkih aktivnosti u eurozoni; strah od recesije raste

Pad tvorničkih aktivnosti u eurozoni; strah od recesije raste
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2022 / 18:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Proizvodne aktivnosti u eurozoni u srpnju su smanjene, a tvornice su zbog slabe potražnje bile primorane gomilati neprodanu robu na zalihama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke S&P Global, povećavajući zabrinutost od moguće recesije.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala pao je tako ispod ključne razine od 50 bodova po prvi put od lipnja 2020. godine, kliznuvši s 52,1 na 49,8 bodova u srpnju.

Spustio se tako na najnižu razinu u 25 mjeseci, pokazalo je istraživanja S&P Globala, provedeno u razdoblju od 11. do 22. srpnja, navodi se u izvješću.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one niže pad.

Konačni indeks koji mjeri proizvodnju, koji će utjecati na vrijednost ukupnog PMI-ja za eurozonu koji bi trebao biti objavljen u srijedu i smatra se dobrim pokazateljem zdravlja gospodarstva, potonuo je za tri boda, na 46,3 boda, najnižu razinu u više od dvije godine.

"Proizvodnja u eurozoni tone u sve strmiji pad, što povećava rizike od recesije u regiji. Nove narudžbe već padaju dinamikom koja je, isključujući mjesece lockdowna zbog pandemije, najsnažnija od dužničke krize 2012. godine, a postoji vjerojatnost da predstoji i gore”, rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist u S&P Globalu.

"Slabija prodaja od očekivane, koja se očituje u ubrzanju stopa pada novih narudžbi i izvoza, rezultirala je najvećim rastom neprodanih zaliha gotovih proizvoda otkad se prikupljaju ti podaci u istraživanju", dodao je.

Indeks novih narudžbi pao je na 42,6 bodova, sa 45,2 boda u lipnju, zabilježivši najnižu razinu od svibnja 2020. godine, kada se pandemija koronavirusa počela širiti svijetom, što ukazuje na slabe izglede za preokretom u skorije vrijeme.

S&P Global ujedno je objavio da proizvodnja pada u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, uz iznimku Nizozemske, te da je stopa pada posebno zabrinjavajuća u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji - tri najveća gospodarstva Unije.

Tagovi: tvorničke aktivnosti u eurozoni, eurozona, recesija
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP u drugom kvartalu skočio 8,2%
SNAŽAN RAST
Slovenski BDP u drugom kvartalu skočio 8,2%
LJUBLJANA - Obujam bruto domaćeg proizvoda Slovenije u drugom je ovogodišnjem tromjesečju porastao za 8,2 posto na godišnjoj razini. Tome je pridonijela domaća i inozemna potražnja.
Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
CIJENE
Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
PODGORICA – Potrošačke cijene u Crnoj Gori su porasle u julu za 14,9 odsto na godišnjem nivou, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku, Monstat.
Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
ZARADE
Rekordni pad realnih plaća u Britaniji
LONDON - Realne plaće radnika u Britatniji pale su u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem najsnažnije otkada je ured za statistiku počeo objavljivati podatke.
Mirovine rastu od rujna
NOVO USKLAĐIVANJE
Mirovine rastu od rujna
ZAGREB - U rujnu ove godine mirovine će porasti najmanje 6 posto, odnosno od 150 do 210 kuna za najbrojniju skupinu umirovljenika čija se mirovina kreće između 2500 i 3500 kuna.
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
RECESIJA
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
NEW YORK - Rizik od recesije dosegnuo je najvišu razinu još od studenog 2020. godine zbog straha da će energetska kriza već rekordnu inflaciju gurnuti na još višu razinu, smatraju ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE