GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale slabije narudžbe iz inozemstva, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda Destatisa.

Tvorničke narudžbe u najvećem europskom gospodarstvu u lipnju su pale za 0,4 posto u odnosu na svibanj, kada su se smanjile prema revidiranom podatku za 0,2 posto. Ekonomisti su za lipanj u prosjeku prognozirali pad od 0,8 posto.

Ako se izuzmu velike stavke, nove narudžbe porasle su pak za 0,4 posto u odnosu na svibanj, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Na pad ukupnih narudžbi najviše je utjecao 4,3-postotni pad narudžbi iz zemalja koje nisu članice eurozone. Narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni porasle su pak 3,4 posto.

Iz toga proizlazi da je inozemna potražnja smanjena za 1,4 posto. S druge strane, domaće su narudžbe uvećane 1,1 posto, pokazuju preliminarni podaci.

Proizvođači kapitalnih dobara zabilježili su pad narudžbi od 1,8 posto. Nasuprot njima, narudžbe za intermedijarne proizvode porasle su 1,2 posto, a za robu široke potrošnje 1,7 posto.

Na godišnjoj razini, pad tvorničkih narudžbi u lipnju je ubrzao, na devet posto, nakon 3,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu. U Destatisu pritom napominju da je prošlogodišnji lipanj obilježila visoka vrijednost novih narudžbi.

Prema preliminarnim podacima, promet u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini porastao je tri posto, nakon revidiranog rasta za 2,5 posto u svibnju. Na godišnjoj razini uvećan je 3,4 posto.

Odvojeno, podaci istraživačke tvrke S&P Global ukazuju na brži pad aktivnosti u sektoru graditeljstva u srpnju, u uvjetima povećane neizvjesnosti na tržištu, snažnog rasta cijena i rasta kamatnih stopa.

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala u građevinarstvu pao je u srpnju prema mjesecu ranije za 2,2 boda, na 43,7 bodova, što upućuje na najoštriji pad od veljače 2021., kada je jako loše vrijeme izazvalo velike poremećaje u radu na gradilištima.

Među promatranim segmentima, najviše je pala komercijalna aktivnost, a pad je ubrzao u segmentu stambene gradnje. U niskogradnji je pad aktivnosti donekle ublažen.

Istraživanje je pokazalo nagli pad potražnje za građevinskim radovima, uz smanjeni priljev novih narudžbi peti mjesec zaredom.

Očekivanja u tom važnom gospodarskom sektoru istodobno su pogoršana, na najnižu razinu od ožujka 2020. godine jer su izvođači radova zabrinuti zbog rastućih troškova, rasta kamatnih stopa i sve veće prijetnje nestašice plina, pokazalo je istraživanje provedeno sredinom mjeseca na reprezentativnoj skupini od preko 200 kompanija u njemačkom građevinskom sektoru.

Tagovi: narudžbe u njemačkim tvornicama, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE