GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale slabije narudžbe iz inozemstva, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda Destatisa.

Tvorničke narudžbe u najvećem europskom gospodarstvu u lipnju su pale za 0,4 posto u odnosu na svibanj, kada su se smanjile prema revidiranom podatku za 0,2 posto. Ekonomisti su za lipanj u prosjeku prognozirali pad od 0,8 posto.

Ako se izuzmu velike stavke, nove narudžbe porasle su pak za 0,4 posto u odnosu na svibanj, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Na pad ukupnih narudžbi najviše je utjecao 4,3-postotni pad narudžbi iz zemalja koje nisu članice eurozone. Narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni porasle su pak 3,4 posto.

Iz toga proizlazi da je inozemna potražnja smanjena za 1,4 posto. S druge strane, domaće su narudžbe uvećane 1,1 posto, pokazuju preliminarni podaci.

Proizvođači kapitalnih dobara zabilježili su pad narudžbi od 1,8 posto. Nasuprot njima, narudžbe za intermedijarne proizvode porasle su 1,2 posto, a za robu široke potrošnje 1,7 posto.

Na godišnjoj razini, pad tvorničkih narudžbi u lipnju je ubrzao, na devet posto, nakon 3,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu. U Destatisu pritom napominju da je prošlogodišnji lipanj obilježila visoka vrijednost novih narudžbi.

Prema preliminarnim podacima, promet u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini porastao je tri posto, nakon revidiranog rasta za 2,5 posto u svibnju. Na godišnjoj razini uvećan je 3,4 posto.

Odvojeno, podaci istraživačke tvrke S&P Global ukazuju na brži pad aktivnosti u sektoru graditeljstva u srpnju, u uvjetima povećane neizvjesnosti na tržištu, snažnog rasta cijena i rasta kamatnih stopa.

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala u građevinarstvu pao je u srpnju prema mjesecu ranije za 2,2 boda, na 43,7 bodova, što upućuje na najoštriji pad od veljače 2021., kada je jako loše vrijeme izazvalo velike poremećaje u radu na gradilištima.

Među promatranim segmentima, najviše je pala komercijalna aktivnost, a pad je ubrzao u segmentu stambene gradnje. U niskogradnji je pad aktivnosti donekle ublažen.

Istraživanje je pokazalo nagli pad potražnje za građevinskim radovima, uz smanjeni priljev novih narudžbi peti mjesec zaredom.

Očekivanja u tom važnom gospodarskom sektoru istodobno su pogoršana, na najnižu razinu od ožujka 2020. godine jer su izvođači radova zabrinuti zbog rastućih troškova, rasta kamatnih stopa i sve veće prijetnje nestašice plina, pokazalo je istraživanje provedeno sredinom mjeseca na reprezentativnoj skupini od preko 200 kompanija u njemačkom građevinskom sektoru.

Tagovi: narudžbe u njemačkim tvornicama, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE