GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad cijena nafte pogodio saudijsku ekonomiju

Pad cijena nafte pogodio saudijsku ekonomiju
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Saudijsko gospodarstvo smanjilo se u prvom tromjesečju jedan posto zbog oštrog pada cijena nafte i koronakrize koja se razmahala tek na prijelazu u drugo tromjesečje, pokazuju službeni podaci.

"Glavni je razlog negativne stope rasta pad naftnog sektora za 4,6 posto dok je nenaftni sektor bilježio pozitivan rast po stopi od 1,6 posto", objavila je agencija za statistiku u utorak, dodajući da su procjene preliminarne.

Svi pokazatelji upućuju na zaključak da će najveći izvoznik nafte u svijetu ove godine zabilježiti najveći pad aktivnosti u povijesti zbog smanjene potražnje za naftom u uvjetima pandemije Covida 19 i mjera kojima vlade širom svijeta ograničavaju kretanje kako bi zakočile širenje virusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vrijednost saudijskog naftnog izvoza smanjena je oko 11 milijardi dolara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema službenim podacima objavljenim ovog mjeseca.

Još su gori podaci za travanj koji pokazuju pad vrijednosti izvoza za nekih 12 milijardi dolara.

U svibnju i lipnju Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju prema dogovoru s vodećim proizvođačima koji bi trebao ublažiti silazni trend cijena na naftnim tržištima. To ujedno znači da je naftni sektor i u drugom tromjesečju utjecao na saudijski BDP.

Brojke središnje banke pokazuju ujedno da su i ostali sektori u svibnju bilježili loše rezultate. Tako je dobit bankovnog sektora u prošlom mjesecu pala gotovo 40 posto. Maloprodajne su transakcije pale gotovo 16 posto, pokazuju podaci agencije za monetarnu politiku.

"S obzirom na krizu s koronavirusom, ovi su podaci (za prvo tromjesečje) u neku ruku jučerašnja vijest. Brojke za drugo tromjesečje bit će gotovo sigurno grozne", smatra James Swanston iz Capital Economicsa.

Kako bi povećala proračunske prihode od nenaftnih sektora, vlada je naredila podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost ali to će vjerojatno prigušiti osobnu potrošnju i zakočiti oporavak gospodarstva u vrijeme ukidanja mjera zaštite od širenja pandemije, upozoravaju ekonomisti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se saudijski BDP ove godine smanjiti 6,8 posto.

Tagovi: Saudijska Arabija, nafta, saudijska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Javni dug Srbije za samo mesec dana povećan za dve milijarde evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije za samo mesec dana povećan za dve milijarde evra
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja ove godine 26,79 milijardi evra, što je 57,2 odsto procenjenog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na kraju aprila je javni dug bio 24,55 milijardi evra, odnosno 52,4 odsto BDP, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Godinu dana za oporavak srpske ekonomije od krize
ISTRAŽIVANJE
Godinu dana za oporavak srpske ekonomije od krize
BEOGRAD - Za oporavak privrede pogođene pandemijom Kovid-19, potrebno je u proseku godinu dana, pokazuju rezultati trećeg ciklusa istraživanja "Zajedno kroz krizu".
Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji
OPORAVAK
Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji
BRUXELLES - Hrvatska je u svibnju bila među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji, znatno iznad europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata, odražavajući utjecaj ublažavanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.
HGK od nove Vlade očekuje kontinuitet gospodarskih i financijskih politika
OČEKIVANJA
HGK od nove Vlade očekuje kontinuitet gospodarskih i financijskih politika
ZAGREB - Gospodarstvenici od nove Vlade očekuju kontinuitet gospodarskih i financijskih politika, daljnje olakšavanje uvjeta poslovanja, smanjenje poreznog opterećenja poslovanja i rada i daljnje uklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, kazao je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović.
Stabilizacija industrijskih narudžbi u Njemačkoj u svibnju
NARUDŽBE
Stabilizacija industrijskih narudžbi u Njemačkoj u svibnju
BERLIN - Narudžbe u njemačkoj industriji stabilizirale su se u svibnju zahvaljujući oporavku domaće i inozemne potražnje u uvjetima postupnog ublažavanja mjera karantene širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE