GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad cijena nafte pogodio saudijsku ekonomiju

Pad cijena nafte pogodio saudijsku ekonomiju
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
RIJAD - Saudijsko gospodarstvo smanjilo se u prvom tromjesečju jedan posto zbog oštrog pada cijena nafte i koronakrize koja se razmahala tek na prijelazu u drugo tromjesečje, pokazuju službeni podaci.

"Glavni je razlog negativne stope rasta pad naftnog sektora za 4,6 posto dok je nenaftni sektor bilježio pozitivan rast po stopi od 1,6 posto", objavila je agencija za statistiku u utorak, dodajući da su procjene preliminarne.

Svi pokazatelji upućuju na zaključak da će najveći izvoznik nafte u svijetu ove godine zabilježiti najveći pad aktivnosti u povijesti zbog smanjene potražnje za naftom u uvjetima pandemije Covida 19 i mjera kojima vlade širom svijeta ograničavaju kretanje kako bi zakočile širenje virusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vrijednost saudijskog naftnog izvoza smanjena je oko 11 milijardi dolara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema službenim podacima objavljenim ovog mjeseca.

Još su gori podaci za travanj koji pokazuju pad vrijednosti izvoza za nekih 12 milijardi dolara.

U svibnju i lipnju Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju prema dogovoru s vodećim proizvođačima koji bi trebao ublažiti silazni trend cijena na naftnim tržištima. To ujedno znači da je naftni sektor i u drugom tromjesečju utjecao na saudijski BDP.

Brojke središnje banke pokazuju ujedno da su i ostali sektori u svibnju bilježili loše rezultate. Tako je dobit bankovnog sektora u prošlom mjesecu pala gotovo 40 posto. Maloprodajne su transakcije pale gotovo 16 posto, pokazuju podaci agencije za monetarnu politiku.

"S obzirom na krizu s koronavirusom, ovi su podaci (za prvo tromjesečje) u neku ruku jučerašnja vijest. Brojke za drugo tromjesečje bit će gotovo sigurno grozne", smatra James Swanston iz Capital Economicsa.

Kako bi povećala proračunske prihode od nenaftnih sektora, vlada je naredila podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost ali to će vjerojatno prigušiti osobnu potrošnju i zakočiti oporavak gospodarstva u vrijeme ukidanja mjera zaštite od širenja pandemije, upozoravaju ekonomisti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se saudijski BDP ove godine smanjiti 6,8 posto.

Tagovi: Saudijska Arabija, nafta, saudijska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE