GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad BDP-a u EU za rekordnih 11,9 posto u drugom kvartalu

Pad BDP-a u EU za rekordnih 11,9 posto u drugom kvartalu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 19:36
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - U Europskoj uniji i eurozoni u drugom su tromjesečju 2020. gospodarske aktivnosti pale najsnažnije na kvartalnoj i godišnjoj razini od 1995. godine, odnosno od početka objave podataka o BDP-u, pokazale su u petak prve Eurostatove procjene.

Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u EU u drugom je tromjesečju, i dalje obilježenom mjerama suzbijanja pandemije Covida-19 u većini zemalja članica, pao za 11,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njegov najveći pad od početka objave tih podataka u 1995. godini, pokazale su preliminarne prve procjene europskog statističkog ureda.

U eurozoni je sezonski prilagođeni BDP istodobno smanjen za 12,1 posto.

Usporedbe radi, u prvom tromjesečju ove godine kvartalni pad iznosio je 3,2 posto na razini EU-a a 3,6 posto u eurozoni.

Među zemljama članicama za koje su podaci bili dostupni za drugo tromjesečje 2020., najveći je pad na kvartalnoj razini imala Španjolska, 18,5 posto. Slijede Portugal, s padom BDP-a za 14,1 posto, te Francuska, s padom od 13,8 posto.

Njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni te važan trgovinski partner Hrvatske, palo je za 10,1 posto u drugom kvartalu prema tromjesečju ranije.

Italija, također značajan hrvatski trgovinski partner, zabilježila je pad BDP-a od 12,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca.

Najmanji pad među zemljama čiji su podaci bili raspoloživi imala je Litva, od 5,1 posto.

Eurostat je u današnjim preliminarnim prvim procjenama o BDP-u za drugo tromjesečje objavio preliminarne procjene za 10 zemalja članica, među kojima su Belgija, Češka, Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija, Latvija, Litva, Austrija i Portugal.

Na godišnjoj razini u oba je područja zabilježen također najveći pad gospodarstva od 1995., pokazalo je izvješće Eurostata.

U usporedbi s drugim tromjesečjem 2019. godine, sezonski prilagođen BDP u EU je u drugom ovogodišnjem kvartalu pao za 14,4 posto, a u eurozoni za 15 posto.

Među dostupnim podacima, Španjolska je također na godišnjoj razini zabilježila najveći pad gospodarstva, od 22,1 posto. Slijedi Francuska, s padom od 19 posto.

Njemačko gospodarstvo palo je za 11,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani, a talijansko za 17,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U Eurostatu napominju da će, počevši s današnjim priopćenjem, ubuduće u preliminarnim procjenama koje se objavljuju za kvartal 30 dana nakon njegova završetka, objaviti procjene o BDP-u zemalja članica kada njihove procjene već budu objavljene.

Preliminarne prve procjene o BDP-u za EU i eurozonu temelje se na podacima koji su nepotpuni i podložni reviziji u uvjetima mjera suzbijanja epidemije, navodi se u priopćenju.

Iduće izvješće o procjenama BDP-a za drugi kvartal Eurostat će objaviti 14. kolovoza.

Tagovi: BDP Europske unije, ekonomija Europske unije, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
PORUKE
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
ZAGREB - "Jako cijenim gospodina Radića, koji dolazi iz privatnog sektora pa se s njim možda mogu bolje razumjeti nego s političarima općeg tipa.
"
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
REJTING
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Bonitetne agencije Fitch i Moody's potvrdile su u petak kreditni rejting Slovenije na A, odnosno A3, sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE