GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile su u veljači najblaži pad u proteklih godinu dana, odražavajući stabilizaciju proizvodnje i novih narudžbi, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 49,2 boda, izračunali su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

„Unatoč navodima mnogih kompanija da je epidemija koronavirusa poremetila lance nabave i pogodila prodaju u inozemstvu, što je rezultiralo znatno duljim rokovima isporuke i naglim padom izvoznih narudžbi, u veljači su se pojavile ohrabrujuće naznake usporavanja pada aktivnosti u industriji eurozone", konstatira ekonomist Markita Chris Williams.

Proizvodnja i nove narudžbe ponovo su pale ali najblaže u devet odnosno 15 mjeseci, "praćene naznakama jačanja domaće potražnje, posebno kada su u pitanju potrošači", dodaje Williamson.

U Markitu posebno izdvajaju produljeno vrijeme isporuke, zbog zatvorenih tvornica u Kini u sklopu mjera suzbijanja epidemije.

„Strahuje se da će kašnjenja isporuka zbog koronavirusa ugroziti proizvodnju u idućim mjesecima i time produljiti raazdoblje pada aktivnosti na više od godinu dana”, pojašnjava ekonomist Markita.

"Lanci nabave produljeni su najviše od 2018. godine a zalihe se prazne najbrže u proteklih deset godina budući da kompanije ne uspijevaju proizvoditi dovoljno da realiziraju knjige narudžbi", dodaje.

Iako bi ponovno otvaranje tvornica u Kini nakon produženih novogodišnjih praznika moglo ublažiti opterećenje u globalnim nabavnim lancima, eventualno daljnje širenje epidemije COVID-19 moglo bi potaknuti nesklonost riziku i iznova zakočiti potrošnju kompanija i potrošača, upozorava.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE