GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači

Pad aktivnosti u industrije eurozone usporio u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile su u veljači najblaži pad u proteklih godinu dana, odražavajući stabilizaciju proizvodnje i novih narudžbi, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 49,2 boda, izračunali su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

„Unatoč navodima mnogih kompanija da je epidemija koronavirusa poremetila lance nabave i pogodila prodaju u inozemstvu, što je rezultiralo znatno duljim rokovima isporuke i naglim padom izvoznih narudžbi, u veljači su se pojavile ohrabrujuće naznake usporavanja pada aktivnosti u industriji eurozone", konstatira ekonomist Markita Chris Williams.

Proizvodnja i nove narudžbe ponovo su pale ali najblaže u devet odnosno 15 mjeseci, "praćene naznakama jačanja domaće potražnje, posebno kada su u pitanju potrošači", dodaje Williamson.

U Markitu posebno izdvajaju produljeno vrijeme isporuke, zbog zatvorenih tvornica u Kini u sklopu mjera suzbijanja epidemije.

„Strahuje se da će kašnjenja isporuka zbog koronavirusa ugroziti proizvodnju u idućim mjesecima i time produljiti raazdoblje pada aktivnosti na više od godinu dana”, pojašnjava ekonomist Markita.

"Lanci nabave produljeni su najviše od 2018. godine a zalihe se prazne najbrže u proteklih deset godina budući da kompanije ne uspijevaju proizvoditi dovoljno da realiziraju knjige narudžbi", dodaje.

Iako bi ponovno otvaranje tvornica u Kini nakon produženih novogodišnjih praznika moglo ublažiti opterećenje u globalnim nabavnim lancima, eventualno daljnje širenje epidemije COVID-19 moglo bi potaknuti nesklonost riziku i iznova zakočiti potrošnju kompanija i potrošača, upozorava.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE