GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oxford Economics: Kinu čeka snažan rast robne razmjene

Oxford Economics: Kinu čeka snažan rast robne razmjene
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 22:25
Autor: SEEbiz
LONDON - Očekuje se da će kineski izvoz i uvoz dobiti snažan zamah tijekom sljedećih mjeseci uslijed snažnog oporavka domaće i globalne ekonomije, navodi britanski think tank Oxford Economics.

"Očekujemo da će izvozni zamah ostati snažan tijekom sljedećih mjeseci", navodi se u izvješću, dodajući da će snažni globalni gospodarski oporavak temeljiti izvoz Kine kroz cijelu 2021. godinu, usprkos vjerojatnom povlačenju potražnje povezane s pandemijom kasnije ove godine.

Osim izvoza, britanski think tank također je rekao da "misle da bi se zamah uvoza trebao ubrzati u narednim mjesecima zbog tekućeg domaćeg oporavka."

"Očekujemo da će se snažni sekvencijalni gospodarski rast nastaviti nakon privremene slabosti u prvom tromjesečju i optimistični smo u pogledu izvoza i ulaganja u proizvodnju", rekao je think tank, napominjući da bi potrošnja trebala "ponovno ubrzati tempom što potrošači postaju opušteniji zbog boljih zdravstvenih uvjeta i njihove ekonomske situacije."

Izvješće je stiglo dok su službeni podaci Kine ranije tijekom dana pokazali da je ukupan uvoz i izvoz robe u zemlji porastao za 28,5 posto na godišnjoj razini, na 11,62 bilijuna juana (1,8 bilijuna dolara) u prva četiri mjeseca 2021. godine.

To znači porast od 21,8 posto u odnosu na razinu prije epidemije 2019. godine, priopćila je kineska Generalna carinska uprava (GAC).

Izvoz je skočio za 33,8 posto u odnosu na godinu ranije, dok se uvoz popeo za 22,7 posto u yuanskim iznosima, otkriveni su službeni podaci.

U međuvremenu, kineski procvat domaćeg turizma također je podstakao potrošnju jer je zemlja učinkovito obuzdala pandemiju COVID-19, a stopa cijepljenja neprestano raste.

Tijekom posljednjeg petodnevnog prvosvibanjskog praznika, koji je završen u srijedu, Kina je za vrijeme praznika zabilježila ukupno 230 milijuna domaćih turističkih putovanja, što je 119,7 posto više u odnosu na prošlu godinu, prema kineskom Ministarstvu kulture i turizma.

Tommy Wu, vodeći ekonomist Oxford Economics-a, rekao je za agenciju Xinhua da će se "domaća putovanja vjerojatno oporaviti do približne razine otprije pandemije tijekom praznika Praznika rada (1. svibnja), što je definitivno ohrabrujuće".

"To će reći, ako budemo imali snažne pozitivne rezultate na potrošačkoj strani tijekom praznika Praznika rada (1. svibnja), to će biti vrlo ohrabrujući znak da se oporavak potrošnje kućanstava vjerojatno ponovno vraća na pravi put", dodao je Wu.

Tagovi: Oxford Economics, kineska ekonomija, kineski izvoz, kineski turizam
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE