GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovoga tjedna dvije državne obveznice na domaćem tržištu

Ovoga tjedna dvije državne obveznice na domaćem tržištu
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2019 / 13:31
Autor: SEEbiz / Zaba analize
ANALIZA - Hrvatsko Ministarstvo financija (MF) emitirat će ovog tjedna na domaćem tržištu dvije obveznice. 

„Kraća“ je “čisto” kunska i ima petogodišnje dospijeće (studeni 2024. godine), a veličina izdanja je 3,5 milijardi kuna. Njezina kuponska kamatna stopa je 0,25%. Cijena utvrđena na primarnom tržištu je 99,455% nominale, a prinos do dospijeća 0,36%. To je za 90-ak baznih poena (bp) iznad prinosa na petogodišnju njemačku državnu obveznicu. 

Hrvatska „duža“ nova obveznica indeksirana je na kretanje tečaja kune prema euru i ima petnestogodišnje dospijeće (studeni 2034. godine). Njezina veličina izdanja je 7,5 milijardi kuna, a kuponska kamatna stopa 1,00%. 

Cijena utvrđena na primarnom tržištu je 97,262% nominale, a prinos do dospijeća 1,20%. To je za 140 bp iznad prinosa na petnaestogodišnju njemačku državnu obveznicu. Ukupni interes ulagatelja u knjigama upisa za ova nova izdanja obveznica premašio je 10 milijardi kuna za 5-godišnju te 13 milijardi kuna za 15-godišnju obveznicu.

Ovo su prva domaća izdanja hrvatskih državnih obveznica od početka veljače ove godine, a glavnina prikupljene svote (koja je otprilike jednaka iznosu glavnice petnaestogodišnje obveznice) bit će upotrijebljena za plaćanje državne obveznice vezane valutnom klauzulom uz euro, koja dospijeva također ovog tjedna (ostatak će biti upotrijebljen za financiranje općih potreba državnog proračuna). 

Ona je inicijalno (prva tranša) bila emitirana prije 15 godina, uz kuponsku kamatnu stopu od 5,375%, nakon čega su uslijedile još dvije tranše (2007. i 2014. godine) – ukupno 1,0 milijardi eura nominalne vrijednosti. Ukupan obveznički dug na domaćem tržištu koji će MF imati nakon ovotjednih emisija/dospijeća bit će povećan za iznos petogodišnje obveznice, odnosno 3,5 milijardi kuna.

Tagovi: državne obveznice, izdanje obveznice na domaćem tržištu
PROČITAJ I OVO
Šef Siemensa: Kina se vrlo brzo oporavila
OPORAVAK
Šef Siemensa: Kina se vrlo brzo oporavila
NEW YORK - Poslovne aktivnosti u Kini brzo su se oporavile od početka zdravstvene krize koja se odnosi na koronavirus, izjavio je u četvrtak glavni izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser.
NBS hvalospevima o osam godina Tabaković na čelu centralne banke
GUVERNER
NBS hvalospevima o osam godina Tabaković na čelu centralne banke
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas, povodom osam godina sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković na čelu, da je u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve, odnosno da je postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost.
Njemačke industrijske narudžbe u lipnju na korak od pretpandemijske razine
NARUDŽBE
Njemačke industrijske narudžbe u lipnju na korak od pretpandemijske razine
BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe snažno su porasle u lipnju, drugi mjesec zaredom, odražavajući oporavak domaće i strane potražnje od teških posljedica koronakrize, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.
Švedski ekonomski pad najmanji u EU
BOLJI OD PROSJEKA
Švedski ekonomski pad najmanji u EU
STOCKHOLM - Pandemija koronavirusa ja manje pogodila ekonomiju Švedske u odnosu na druge države Europske unije. U ovoj zemlji ekonomski pad od travnja do lipnja iznosio je 8,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca.
Srbija u drugom kvartalu imala najveći pad BDP-a od 1999. godine
OŠTAR PAD
Srbija u drugom kvartalu imala najveći pad BDP-a od 1999. godine
BROGRAD - Srbija je pod uticajem zdravstvene krize u drugom kvartalu ove godine, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) imala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,5 odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE