GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovoga tjedna dvije državne obveznice na domaćem tržištu

Ovoga tjedna dvije državne obveznice na domaćem tržištu
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2019 / 13:31
Autor: SEEbiz / Zaba analize
ANALIZA - Hrvatsko Ministarstvo financija (MF) emitirat će ovog tjedna na domaćem tržištu dvije obveznice. 

„Kraća“ je “čisto” kunska i ima petogodišnje dospijeće (studeni 2024. godine), a veličina izdanja je 3,5 milijardi kuna. Njezina kuponska kamatna stopa je 0,25%. Cijena utvrđena na primarnom tržištu je 99,455% nominale, a prinos do dospijeća 0,36%. To je za 90-ak baznih poena (bp) iznad prinosa na petogodišnju njemačku državnu obveznicu. 

Hrvatska „duža“ nova obveznica indeksirana je na kretanje tečaja kune prema euru i ima petnestogodišnje dospijeće (studeni 2034. godine). Njezina veličina izdanja je 7,5 milijardi kuna, a kuponska kamatna stopa 1,00%. 

Cijena utvrđena na primarnom tržištu je 97,262% nominale, a prinos do dospijeća 1,20%. To je za 140 bp iznad prinosa na petnaestogodišnju njemačku državnu obveznicu. Ukupni interes ulagatelja u knjigama upisa za ova nova izdanja obveznica premašio je 10 milijardi kuna za 5-godišnju te 13 milijardi kuna za 15-godišnju obveznicu.

Ovo su prva domaća izdanja hrvatskih državnih obveznica od početka veljače ove godine, a glavnina prikupljene svote (koja je otprilike jednaka iznosu glavnice petnaestogodišnje obveznice) bit će upotrijebljena za plaćanje državne obveznice vezane valutnom klauzulom uz euro, koja dospijeva također ovog tjedna (ostatak će biti upotrijebljen za financiranje općih potreba državnog proračuna). 

Ona je inicijalno (prva tranša) bila emitirana prije 15 godina, uz kuponsku kamatnu stopu od 5,375%, nakon čega su uslijedile još dvije tranše (2007. i 2014. godine) – ukupno 1,0 milijardi eura nominalne vrijednosti. Ukupan obveznički dug na domaćem tržištu koji će MF imati nakon ovotjednih emisija/dospijeća bit će povećan za iznos petogodišnje obveznice, odnosno 3,5 milijardi kuna.

Tagovi: državne obveznice, izdanje obveznice na domaćem tržištu
PROČITAJ I OVO
Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
OČEKIVANO
Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
ANALIZA - Trend negativnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine nastavljen je i u kolovozu, iako sporijom dinamikom.
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
INFLACIJA
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje "vjerodostojne" ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.
Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
OŠTAR PAD
Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
ANALIZA - Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u srpnju, prema posljednjim podacima DZS-a tijekom kolovoza pad maloprodaje ubrzan je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
IZVJEŠĆE
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
BRUXELLES - Borba protiv korupcije u Hrvatskoj nedostatna je i u zakonima i u praksi, posebno na lokalnoj razini, proizlazi iz izvješća Europska komisije o vladavini prava u EU, ali se hrvatskom pravosudnom sustavu priznaje napredak u smanjenju broja zaostalih predmeta.
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE