GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su najtraženiji poslovi u Srbiji

Ovo su najtraženiji poslovi u Srbiji
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2020 / 12:12
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Na sajtovima za oglašavanje poslodavaca u poslednjih nedelju broj oglasa za posao se povećava.

Prema podacima sajtova Infostud, Lako do posla i Klik do posla, najtraženije pozicije su: prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, administrativni radnik, kao i konobar i kuvar. Zvanično, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, među najtraženijim zanimanjima ističu se: vozač putničkog automobila, armirač, tesar, medicinska sestra, diplomirani inženjer građevinarstva.

Iz Infostuda poručuju da je od ukidanja vanrednog stanja u Srbiji na poslovi.infostud.com ponovo došlo do povećanja broja oglasa za slobodne radne pozicije.

“Naš portal, kao najveća baza poslova u Srbiji, pre početka pandemije i vanrednog stanja je dnevno brojao oko 3.000 aktivnih oglasa. Stupanjem vanrednog stanja na snagu zbog pandemije, tržište rada u Srbiji je stalo te nam je u tom periodu i broj oglasa bio u padu za 70 odsto”, objašnjavaju iz Infostuda za Nova.rs.

Ltični podatak jeste da po broju oglasa u poslednjih 10 dana vidimo da se i tržište rada polako oporavlja, te na sajtu sada ima više od 2.000 aktivnih oglasa za posao, navode iz ove kompanije.

“Oblasti rada gde se najviše traže radnici u poslednjih deset dana su trgovina/prodaja, IT, mašinstvo i građevina, a kad govorimo o konkretnim radnim pozicijama koje su najtraženije od strane poslodavaca to su: prodavac/komercijalista, vozač, magacioner i administrativni radnik”, kazu iz Infostuda.

Igor Avramović, osnivač sajta Klik do posla, kaže za Nova.rs da se trenutno traže radnici u proizvodnji, kao i da su u ponudi poslovi u ugostiteljstvu i trgovini.

“Poslodavci traže konobare, šankere, kuvare, roštilj-majstore, pica-majstore, radnike u proizvodnji… Moguće da su to pozicije na kojima su ljudi najviše gubili posao tokom vanrednog stanja, pa sada iste te radnike privlače, jer su ponovo pokrenuli posao”, kaže Avramović.

Poslova u turizmu gotovo da nema, sezonski poslovi poput berača ili pastira su tek počeli da se pojavljuju u oglasima, a najveći pad se odnosi na poslove u inostranstvu. Njih, kaže osnivač Klik do posla, gotovo da nema.

“Samo jedna agencija traži radnike za kruzere, ali svi računaju tek na kraj leta. Čak nema ni tradicionalnih poslova koje bude ugostitelji iz Hrvatske i Crne Gore”, dodaje on.

Zanimanja koje su uvek u deficitu, kako kaže, traže se i sada – to su medicinske sestre, varioci, profesori nemačkog, negovateljice.

Zanimljivo je da su tokom vanrednog stanja bili traženi negovatelji i medicinske sestre, ne samo zbog tradicionalnog manjka, već zato i što neki od njih nisu radili tokom epidemije.

Sa sajta “Lako do posla”, preko kog se vrši oglašavanje radnih pozicija, kažu da su tokom prve dve nedelje “korona krize” imali pad broja oglasa, ali da su od 4. maja objave oglasa krenule svojim standardnim tokom.

“Što se tiče aktuelne ponude, trenutno imamo najviše oglasa iz oblasti komercijale, prodaje na veliko i malo kao i iz oblasti uslužnih delatnosti (konobari, kuvari, hotelsko osoblje…)”, poručuju sa portala “Lako do posla”.

“Znam za primer u malom, zabačenom mestu u Srbiji, gde se u domu starih pojavila potreba za negovateljima, jer muževi ženama nisu davali da ide na posao, da se ne bi zarazile i donele virus kući. To su mi pričali vlasnici doma, koji su zbog toga tražili nove radnike”, kaže Avramović.

Traže se vozači kamiona za međunarodni saobraćaj i drumski saobraćaj po Srbiji.

Poslova sa visokom stručnom spremom, poput menadžera, još uvek nema u toj meri kao što je bilo, kaže naš sagovornik.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) kažu za Nova.rs da je nakon ukidanja vanrednog stanja potražnja za radnicima porasla i da se o tada do danas javilo 258 poslodavaca, koji su zatražili ukupno 892 radnika.

“Među najtraženijim zanimanjima za koje su poslodavci iskazali potrebe ističu se sledeća: vozač putničkog automobila, poslužilac uređaja za preradu voća i povrća, izolater, armirač, tesar, lica bez zanimanja i stručne spreme, manipulant u tekstilstvu, monter-instalater, medicinska sestra, diplomirani inženjer građevinarstva, komunalni higijeničar, manipulant u ozelenjavanju i uređenju naselja, diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirani pravnik”, navode iz NSZ.

U periodu vanrednog stanja, Nacionalnoj službi za zapošljavanje stiglo je 1.055 prijava potreba za zapošljavanjem za 2.216 radnika, što je značajno manje nego u istom periodu prošle godine, kada je stiglo 5.005 prijava za 18.336 radnika.

“Na osnovu iskazanih potreba poslodavaca utvrđeno je da su u periodu vanrednog stanja najviše traženi radnici u okviru oblasti zdravstva (medicinska sestra-tehničar, medicinska sestra-vaspitač, doktor medicine specijalista-pedijatar, negovateljica, spremačica prostorija u kojima se pružaju zdravstvene usluge, vozač kola sanitetskog prevoza), u oblasti vaspitanja i obazovanja (nastavnici, profesori, predavači), građevinski radnici (najviše rukovaoci građevinskim mašinama), prodavci u maloprodajnim objektima, radnici na pakovanju proizvoda-pakeri, u oblasti tekstilstva (šivači), higijeničari i negovatelji”, kažu iz NSZ.

Tagovi: najtraženiji poslovi u Srbiji, Lako do posla, Nacionalna služba za zapošljavanje, ponude poslova, poslovi, Infostud, prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, administrativni radnik
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE