GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je šest najvažnijih promjena koje od danas stupaju na snagu

Ovo je šest najvažnijih promjena koje od danas stupaju na snagu
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 09:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Točno u ponoć Hrvatska je ušla u Schengen, što će vam olakšati putovanja, te u eurozonu - što vam na kratke staze neće bitno promijeniti financijsku krvnu sliku, ali bi dugoročno i od uvođenja eura mogli imati izravne koristi, piše Jutarnji list

Nadalje, danas je na snagu stupila i cijela sila novih zakona i propisa. Radnici koji primaju zakonski najmanju moguću plaću, ubuduće će zarađivati mrvicu bolje.

Iznos minimalne plaće podignut je na 700 eura bruto, odnosno 560 eura neto. Time će minimalna plaća iznositi 51,32 posto prosječne bruto plaće. Minimalac prima oko 35 tisuća radnika, a dizanje njegova iznosa osjetit će još 70 tisuća radnika čija je plaća u 2022. godini bila viša od minimalne, ali manja od 700 eura bruto. Od 2016. do danas bruto minimalna plaća narasla je za 69 posto.

U ponoć su na snagu stupile i izmjene i dopune Zakona o radu kojima se, među ostalim, određuje da se s radnikom mogu sklopiti samo tri uzastopna ugovora na određeno u roku tri godine, kako bi se spriječila zloupotreba tog nesigurnog modela zapošljavanja, dok se uvjeti za rad od kuće i rad na daljinu detaljnije uređuju.

Za stotine tisuća radnika novi Zakon o radu donosi još jednu vrlo važnu novost. Svim koji rade nedjeljom morat će biti plaćeni barem 50 posto više nego normalnim radnim danom. Dosad je zakonom bilo definirano samo da moraju biti plaćeni više, ali ne i koliko, pa se moglo dogoditi da za rad nedjeljom budu plaćeni i samo jednu kunu više. A za samo 30 dana uvodi se i neradna nedjelja u sektoru trgovinu. Trgovci će moći raditi samo 16 nedjelja u godini (i to po svom vlastitom izboru), dok će ostale nedjelje morati biti neradne. Doduše, u novi Zakon o trgovini ponovno su uvedene brojne iznimke, pa će tako nedjeljom i dalje moći raditi trgovine u sklopu benzinskih postaja, kolodvora, OPG-ova, tržnica, pekarnice, kiosci...

U ponoć je na snagu stupila i nova regulacija obiteljskih mirovina prema kojima preživjeli, uz svoju mirovinu, može naslijediti i 27 posto mirovine preminulog supružnika. Ujedno za deset posto rastu sve obiteljske mirovine.

Na snagu je stupila i primjena Vladine odluke o (su)financiranju barem jednog besplatnog obroka dnevno za svakog učenika u osnovnim školama, točnije za njih 311 tisuća. Država ovime izdvaja deset kuna dnevno po učeniku, odnosno 550 milijuna kuna na godišnjoj razini. Procjena je da u Hrvatskoj čak 80 tisuća djece živi u riziku od siromaštva, stoga se nadamo da će politika uvođenja besplatnih obroka u školama proći relativno glatko.

Recimo još jednom da euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, a da kuna odlazi u povijest. Prvih 14 dana u zemlji će se moći plaćati i eurom i kunama, a trgovci će kusur morati vraćati u eurima. Nakon tog prijelaznog perioda, valuta plaćanja bit će isključivo euro, dok će se dvojno iskazivanje cijena nastaviti sve do kraja godine.

Na koncu, Hrvatska je postala šengenske zone, što znači da su ukinute kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, a granica s Bosnom i Hercegovinom postala je u punom smislu te riječi vanjska granica Europske unije.

Bez graničnih kontrola od danas možete putovati od Dubrovnika do Osla ili od Iloka sve do Lisabona i natrag.

Tagovi: Schengen, uvođenje eura, Zakon o radu, rad nedjeljom
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE