GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za ožujak: Značajan oporavak, potražnja za radom gotovo na razini ožujka 2019.

OVI za ožujak: Značajan oporavak, potražnja za radom gotovo na razini ožujka 2019.
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 17:05
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za ožujak 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila gotovo 24 posto veća nego u ožujku lani te tržište rada pokazuje prve značajnije znakove oporavka od pandemije covida-19, a potražnja za radom je gotovo na razini ožujka 2019., objavio je u utorak Ekonomski institut Zagreb.

"Tržište rada u ožujku 2021. godine pokazuje prve značajnije znakove oporavka od covid-19 pandemije. OVI indeks za ožujak 2021. godine ukazuje da je potražnja za radom bila gotovo 24 posto veća no u ožujku 2020. godine, što je prvi rast u zadnjih godinu dana. Ipak, valja imati na umu da je u ožujku prošle godine bio već vidljiv utjecaj pandemije, jer je OVI indeks u ožujku 2020. bio 23 posto manji no u ožujku 2019. Usporedba OVI indeksa iz ožujka ove godine u odnosu na OVI iz ožujka 2019. ukazuje da je potražnja za radom na oko 95 posto predpandemijske razine", navodi se u objavi na mrežnim stranicama Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Na kvartalnoj razini, OVI u je prvom tromjesečju pao za 8,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. i 18 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. - što je i očekivano jer većina prvog kvartala 2020. godine nije bila pod utjecajem pandemije, napominju analitičari EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI, OVI indeks, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE