GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za listopad: Potražnja za radom veća za oko 9 posto u odnosu na isti mjesec 2019.

OVI za listopad: Potražnja za radom veća za oko 9 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 14:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već šesti mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za listopad u kojem je potražnja za radom oko devet posto viša u odnosu na listopad 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

"Najnovije vrijednosti OVI indeksa i dalje nude razloge za optimizam. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine - OVI indeks za listopad 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 39 posto veća nego u listopadu 2020. godine te za oko devet posto veća u odnosu na pretpandemijski listopad 2019. godine. Radi se o šestom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u listopadu ove godine bila prodavač, konobar, učitelj, kuhar i radnik u skladištu, dok je gotovo polovica oglašenih poslova bila vezana uz ugovor na određeno.

Također, analitičari EIZ-a su zamijetili sve veću raširenost mogućnosti rada od kuće.

Tako je udio oglasa koji spominju rad od kuće u listopadu ove godine bio oko 1,7 posto, što je tek nešto manje od maksimuma iz svibnja ove godine kad je 1,9 posto oglasa za posao spominjalo rad od kuće, navedeno je.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, potražnja za radom, rad od kuće, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
OPORAVAK
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
MADRID - Najprije su tu turisti: usprkos ratu u Ukrajini i sve skupljim energentima, opet su masovno pohrlili u Španjolsku. Mallorca, ionako najposjećeniji otok Europe je prošle sezone bila praktično puna, a slično je bilo i na Kanarskom otočju gdje sezona, zbog blage klime traje još duže.
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
INDUSTRIJA
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
BERLIN - Nestabilna 2022. godina za njemačku industriju nije mogla imati sjajan završetak - u prosincu je proizvodnja pala za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
ZARADE
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
BERLIN - Lani su realne plaće u Njemačkoj pale najsnažnije od 2008. Inflacija od 7,9 posto potpuno je poništila prošlogodišnji nominalni rast plaća od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE