GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za 2022: Potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama

OVI za 2022: Potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 11:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za 2022. pokazuje da je potražnja za radom u odnosu na 2021. porasla za čak 26 posto, dok je u odnosu na pretkriznu 2019. ukupan broj internetskih oglasa bio viši za 32,3 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama, objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

Kako je istaknuto u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, kao i ranijih godina, najveći doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom doprinijela sa svega 2,4 postotna boda rastu ukupnog broja oglasa, koji je iznosio 12,1 posto.

Među pet najtraženijih zanimanja bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari i knjigovođe.

Pritom, najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari, knjigovođe, konobari, hotelijeri/ugostitelji i referenti, dok su se među vrlo rijetkim negativnim doprinosima pronašli programeri, građevinski radnici, stolari i zidari, naveli su iz EIZ-a.

U 2022. godini zabilježeno je i veće povećanje broja ugovora na određeno u odnosu na ugovore na neodređeno, što je dovelo do toga da je udio ugovora na određeno u godinu dana ostao gotovo nepromijenjen, s 46,2 smanjio se na 46,1 posto svih oglasa, ali je broj oglasa s ugovorima na neodređeno zabilježio smanjenje udjela na 43,7 posto ukupnih oglasa u usporedbi s 44 posto u 2021. godini, zamijetili su analitičari EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, tržište rada, hrvatsko tržište rada, konobari, kuhari
PROČITAJ I OVO
Plenković: Dio inflacije su generirali domaći akteri
PREMIJER
Plenković: Dio inflacije su generirali domaći akteri
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" rekao da je inflacija u Hrvatskoj niža nego u zemljama izvan eurozone, ali da su dio nje generirali i domaći akteri.
U Hrvatskoj radi samo 10 posto studenata
PORAZNO
U Hrvatskoj radi samo 10 posto studenata
ZAGREB - Samo jedan od deset hrvatskih studenata i srednjoškolaca, odnosno mladih ljudi koji su u formalnom obrazovanju radi, tijekom školovanja, za razliku od 73 posto mladih u Nizozemskoj, 52 posto u Danskoj ili 45 posto u Njemačkoj, objavio je Eurostat, piše u utorak Večernji list.
Njemačkom je zavladao pesimizam
PESIMIZAM
Njemačkom je zavladao pesimizam
BERLIN - Mnogi njemački građani žale se da je situacija u zemlji loša i očekuju da će životni standard u budućnosti biti niži, posebno mladih, pokazali su rezultati istraživanja.
Milanović: Pitanje mjeseca je kad će najveće europske zemlje ući u recesiju
PREDSJEDNIK
Milanović: Pitanje mjeseca je kad će najveće europske zemlje ući u recesiju
HVAR - PredsjednikIK Republike Zoran Milanović izjavio je danas da će zbog ulaska europskih ekonomija u recesiju turistička sezona u Hrvatskoj biti nešto drugačija i da stoga treba "raditi i čuvati za vremena koja možda neće biti dobra kao ova sada".
Važan signal govori da američka inflacija ipak slabi
SIGNALI
Važan signal govori da američka inflacija ipak slabi
ANALIZA - Fedov najpraćeniji ekonomski pokazatelj kretanja inflacije porastao je manje od očekivanog u kolovozu, signalizirajući da se rastuće kamatne stope središnje banke počinju isplaćivati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE