GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto

OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 15:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Tržište rada u veljači 2021. godine i dalje pokazuje da je pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije. OVI indeks za veljaču 2021. godine ukazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja no u veljači 2020. godine, što je blaži pad u odnosu na kretanja posljednjih mjeseci", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Naime, u siječnju ove godine, OVI indeks je bio za 33 posto niži u odnosu na isti mjesec lani, što je ujedno bio i najveći pad potražnje za radom od svibnja 2020. godine. U prosincu prošle godine potražnja za radom bila je za 25 posto manja na godišnjoj razini, u studenome za 30 posto, listopadu za 21,5, rujnu za 27,8, kolovozu 25, srpnju 18, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji lanjskog svibnja, za 57,4 posto, te travnja, za 74,7 posto.

Potražnja za zanimanjima vezanima za sezonske i studentske ugovore 70 posto manja

Iz EIZ-a su apostrofirali da se već gotovo godinu dana bilježi dramatičan pad za uslužnim zanimanjima, a s druge strane porast potražnje za zanimanjima u građevinskom sektoru.

"U veljači ove godine opažaju se isti trendovi, s time da se uočava i porast za zanimanjima koja nisu vezana za građevinski sektor", napomenuli su iz EIZ-a.

Tako je primjerice potražnja za programerima porasla za 17 posto u odnosu na veljaču 2020. godine, naveli su.

Zanimljivo je, kažu iz EIZ-a, kako opaženom ukupnom padu najviše doprinosi pad potražnje za zanimanjima koja su vezana za studentske i sezonske ugovore, gdje je detektiran pad od 70 posto, dok je potražnja za zanimanjima vezanim za ugovore na određeno i neodređeno pala za manje od deset posto.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, tržište rada, potražnja za radnom snagom
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE