GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine nema oporavka maloprodaje

Ove godine nema oporavka maloprodaje
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 08:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon oporavka na mjesečnoj razini kao rezultat postupnog ukidanja uvedenih epidemioloških mjera za ublažavanje učinaka pandemije kroz svibanj i lipanj, realni promet u trgovini na malo je prema posljednjim podacima DZS-a u srpnju pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Za razliku od spomenutog lipanjskog mjesečnog rasta (2,9%) koji je generiran ukidanjem epidemioloških mjera, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u srpnju je realno pao za 0,9% u odnosu na lipanj.

S druge strane, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je bio niži za 6,7% čime je ubrzan godišnji rast u odnosu na lipanjskih 6,2%.

Kumulativno, u prvih sedam mjeseci godine kalendarski prilagođen promet realno je pao za 6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Promatrajući sezonski i kalendarski prilagođene indekse prometa prema pretežnoj djelatnosti prema NKD-u, mjesečni realni pad zabilježen je kod gotovo svih kategorija, a najizraženiji pad bio je u kategoriji Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) s padom od 2,3% dok je jedino kategorija Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima zabilježila rast, i to po stopi od 0,6%.

Na godišnjoj je razini, s druge strane, prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježen je realni pad u većini kategorija. Predvodeća kategorija je Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima s padom od 9,8% dok su pozitivna kretanja zabilježena jedino kod kategorije Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) koja bilježi rast od 2,4%.

Iako su mjesečni podaci pod utjecajem ukinutih Vladinih mjera u svibnju i lipnju donijeli pozitivna kretanja prometa u trgovini na malo, srpanj je potvrdio očekivani nastavak negativnih mjesečnih i godišnjih kretanja što je prvenstveno odraz nižeg raspoloživog dohotka, slabijih rezultata u turizmu, optimizma i očekivanja potrošača te manje potrošnje kućanstava.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
CRNE PROGNOZE
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
BEOGRAD - Privrednici strahuju da 4. januara, kad im dospevaju odložene obaveze, neće moći da ih izmire jer je zbog pandemije pao promet, ali ne i troškovi poslovanja, pa će moći da postignu uštede smanjenjem plata i otpuštanjem zaposlenih, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
UPOZORENJA
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
WASHINGTON - Vlade eurozone i Europska središnja banka (ECB) možda će morati osigurati veću fiskalnu i monetarnu potporu nego što se očekivalo zbog posljedica drugog vala pandemije COVID-a, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE