GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine ipak usporavanje javnog duga

Ove godine ipak usporavanje javnog duga
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2022 / 08:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju rujna iznosilo je 344,7 mlrd. kuna, što u odnosu na kraj 2020. godine predstavlja rast od 14,5 mlrd. kuna odnosno 4,4%.

Udio javnog duga u BDP-u spustio se na 82,4% BDP-a te tako bio za 4,9 pb niži nego na kraju 2020. kada je dosegnuo 87,3%. Posljedica je to snažnog nominalnog rasta BDP-a u uvjetima oporavka gospodarstva i stabilnog tečaja EUR/HRK.

U odnosu na kraj kolovoza javni dug ostao je gotovo nepromijenjen odnosno manji je za 0,1% dok u odnosu na kraj rujna 2020. javni dug veći je za 18,7 mlrd. kuna ili 5,7%. Godišnji prirast duga uzrokovan je porastom unutarnjeg duga za 7,9 mlrd. kuna (+ 3,6%) te inozemnog duga za 10,8 mlrd. kuna (+10,2%). Naime, unutarnji dug opće države krajem kolovoza iznosio je 228 mlrd. kuna (-348 mil. kuna u odnosu na kraj kolovoza te +1,7% u odnosu na kraj 2020.) dok je inozemna komponenta s 116,7 mlrd. kuna bila za 131 mil. kuna ili 0,1% viša u odnosu na kraj kolovoza te 10,7 mlrd. kuna ili 10,1% viša u odnosu na kraj 2020.

Očekujemo kako će pokazatelji za cijelu 2021., ali i 2022. potvrditi očekivani povratak relativnog pokazatelja omjera duga opće države i BDP-a na silaznu putanju, podržan prije svega snažnim gospodarskim oporavkom. S druge strane, rastući rashodi zadržavat će javni dug u apsolutnom izrazu na višim razinama u godinama pred nama. Naše projekcije odražavaju očekivanja o umjerenoj, ali postojanoj dinamici fiskalne konsolidacije u srednjoročnom razdoblju uzimajući u obzir s jedne strane pojačanu fiskalnu disciplinu zbog uvođenja eura, a s druge potrebu za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu.

Očekujemo povratak fiskalnog salda unutar Maastrichških kriterija već u ovoj godini uz postupno smanjivanje omjera javnog duga u BDP-u. Pri tome olakotnu okolnost zasigurno pruža potpuna fleksibilnost odnosno produljenje Klauzule o odstupanju od proračunskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu koja će ostati aktivirana i tijekom 2022. što državama članicama omogućava mogućnost pružanja snažnijih fiskalnih poticaja svojim gospodarstvima kako bi se ublažili negativni utjecaji i osigurao što skoriji oporavak od krize izazvane aktualnom pandemijom.

Tagovi: javni dug, dug opće države, inozemni dug
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE