GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak prometa industrije u lipnju na mjesečnoj razini

Oporavak prometa industrije u lipnju na mjesečnoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u industriji u lipnju je na mjesečnoj razini porastao za 15,5 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju, pad ublažen te je u lipnju iznosio 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po tim je podacima, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Hrvatskoj u lipnju u usporedbi sa svibnjem 2020. porastao za 15,5 posto.

To je drugi mjesec zaredom da se bilježi povećanje prihoda u industriji, a porast je znatno snažniji od rasta za 0,9 posto u svibnju u odnosu na travanj.

No, porasti su uslijedili nakon snažnijeg pada na mjesečnoj razini u travnju, za 19,9 posto, te ožujku, za 17 posto.

Postupno ukidanje epidemioloških mjera uvedenih radi sprečavanja pandemije bolesti Covid-19 u lipnju se odrazilo na povećanje prihoda od prodaje u svih pet agregata, napominju statističari.

Tako je, iskazano prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najveći porast prometa u lipnju u odnosu na svibanj od 35,5 posto zabilježen kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

I ostale kategorije bilježe dvoznamenkasti porast pa je ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda na mjesečnoj razini porasla za 18,9 posto, kapitalnih za 17,8 posto, energije za 16,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,2 posto.

Rast prometa industrije u lipnju je u odnosu na svibanj zabilježen i na domaćem, za 13 posto, i na inozemnom tržištu, za 29,3 posto.

Na godišnjoj razini ublažen pad prometa industrije

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju pao za 3,5 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 6 posto, dok je na nedomaćem tržištu porastao za 3,7 posto.

Lipanj je tako donio blaži pad prometa industrije nego u tri mjeseca ranije s obzirom da je u svibnju pad na godišnjoj razini iznosio 16,2 posto, travnju 23,6 posto, a ožujku 6,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine promet je energije smanjen za 30,7 posto, dok blaži pad od toga bilježe netrajni proizvodi za široku potrošnju, za 5,2 posto, te trajni proizvodi za široku potrošnju, za 3,6 posto.

Rast prometa imali su intermedijarni proizvodi, za 6,3 posto, te kapitalni proizvodi, za 1,6 posto u odnosu na lanjski lipanj.

Statistički podaci za prvo polugodište ove godine pokazuju da je promet industrije bio za 7,7 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 5,2 posto, a na inozemnom 10,8 posto.

Svi agregati GIG-a u prvih šest mjeseci ove godine bilježe pad u odnosu na isto lanjsko razdoblje - trajni proizvodi za široku potrošnju za 21,7 posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju za 10,3 posto, energija za 7,3 posto, intermedijarni proizvodi za 6 posto, a kapitalni proizvodi za 5 posto.

Tagovi: promet industrije, hrvatska industrija, trajni proizvodi za široku potrošnju industrija
PROČITAJ I OVO
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
SIGNALI
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa.
Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini
TREND
Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u rujnu ove godine veći je za 0,3 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na rujan prošle godine smanjen za 2,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Grad Rovinj nastavlja pomagati poduzetnicima i obrtnicima
POMOĆ
Grad Rovinj nastavlja pomagati poduzetnicima i obrtnicima
ROVINJ - S ciljem pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Grada Rovinja, a posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, Grad Rovinj nastavlja provoditi set mjera pomoći gospodarstvu.
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
UZLET
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
WASHINGTON - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine poskočio rekordnih 33,1 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
POTEZI
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) najavila je u četvrtak da će pozorno pratiti novi val zaraze koronavirusom, poručivši da će u prosincu podesiti mjere kako bi snažnije poduprla gospodarstvo eurozone u koronakrizi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE