GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju

Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 11:23
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa.

Njemački BDP porastao je u razdoblju od srpnja do rujna 8,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonuo 9,8 posto, najviše otkada je Destatis počeo objavljivati podatke.

Na godišnjoj razini BDP je prema kalendarski prilagođenim podacima pao 4,3 posto, izračunao je statistički ured.

Iako se gospodarstvo u trećem tromjesečju oporavilo od rekordnog pada u jeku prvog koronavala, još je uvijek prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 4,2 posto manje u usporedbi s posljednjem tromjesečjem 2019., prije globalne koronakrize, upozorava Destatis.

Glavni su oslonac rasta u razdoblju od srpnja do rujna bili veća osobna potrošnja, pojačana ulaganja kompanija i snažan rast izvoza, navode statističari.

Promet u maloprodaji najavljuje nevolje

U odvojenom je izvješću Destatis danas izvijestio da je promet u trgovini na malo u rujnu pao 2,2 posto u odnosu na kolovoz kada je smanjen 1,8 posto, izvijestio je Destatis.

U odnosu na prošlogodišnji rujan promet je pao 6,5 posto, dvostruko snažnije nego u kolovozu.

Prodaja hrane, pića i duhana porasla je 6,8 posto a prodaja neprehrambenih proizvoda 6,5 ??posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

U odnosu na veljaču, mjesec prije izbijanja pandemije korone u Njemačkoj, prodaja je u rujnu po kalendarski i sezonski prilagođenim podacima realno bila veća za 2,8 posto, objavio je Destatis.

Nominalno je promet u maloprodaji u rujnu na mjesečnoj razini pao 2,6 posto dok je na godišnjoj razini uvećan 7,7 posto.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
MALOPRODAJA
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni oporavio se u listopadu, nakon pada u mjesecu ranije, a Hrvatska je uz Dansku bilježila najveći rast među zemljama EU-a, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto
PAD
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto

RIM - Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se ove godine 8,9 posto i tek se djelomično oporaviti u 2021., procijenila je u četvrtak statistička agencija Istat.

Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
POTOP
Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu, izvijestio je u četvrtak Markit.
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
PLAĆE
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
ŽENEVA - Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE