GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak hrvatske industrije bit će usporen, potreban zaokret

Oporavak hrvatske industrije bit će usporen, potreban zaokret
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 08:54
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon pada na godišnjoj razini u studenom, industrijska proizvodnja tijekom prosinca vratila se pozitivnim vrijednostima.

Naime, prema podacima DZS-a, uz rast od 0,6% na mjesečnoj razini (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi), obujam industrijske proizvodnje u prosincu bio je viši za 0,3% u odnosu na isti mjesec 2019. godine (sezonski prilagođeni indeksi). Promotrimo li kretanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, u usporedbi s trećim tromjesečjem 2020. industrijska proizvodnja porasla je za 5,4% (prema izvornim indeksima). Na kraju, promatrano na razini 2020. godine, ukupna industrija zabilježila je pad od 3,4% u odnosu na 2019. godinu (prema kalendarski prilagođenim indeksima).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama, negativna kretanja tijekom 2020. u odnosu na 2019. godinu zabilježena su kod svih kategorija, s najsnažnijim utjecajem pada proizvodnje u kategoriji Trajni proizvodi za široku potrošnju, kod koje je zabilježen godišnji pad od 14,1%. Slijede kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-6,4%), Intermedijarni proizvodi (-1,9%), Energija (-1,4%) te Kapitalni proizvodi (-0,2%).

Promotrimo li djelatnosti, prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje) tijekom 2020. zabilježila pad od 4,0%. Tako je godišnji pad kod prerađivačke industrije zabilježen u nizu djelatnosti pri čemu su neke stope poprimile i dvoznamenkaste vrijednosti, a najsnažniji pad zabilježen je u potkategoriji Proizvodnja odjeće (-23,0%). Uz prerađivačku industriju, pad je zabilježen i kod Rudarstva i vađenja (-9,0%), dok je kategorija Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija u 2020. porasla 2,1%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u 2020. niži je za 2,9% u odnosu na 2019. godinu. Uz navedeni pad broja zaposlenih, u promatranom razdoblju proizvodnost rada bila je viša za 0,1%.

Mogući oporavak industrije možemo očekivati s početkom drugog tromjesečja, pogotovo ako se cijepljenje ubrza i pandemija smiri. Naime, iako će industrija vratiti dio izgubljenog obujma, oporavak ne može dobiti jači zamašnjak sve dok se ne riješe neka strukturna pitanja. Tako će priča o niskoj konkurentnosti ostati neriješena sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE