GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak europske industrijske proizvodnje u kolovozu; u Hrvatskoj pad

Oporavak europske industrijske proizvodnje u kolovozu; u Hrvatskoj pad
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni oporavila se u kolovozu dok je u Hrvatskoj pala drugi mjesec zaredom, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u kolovozu 1,1 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima pala 1,5 posto.

U eurozoni porasla je 1,5 posto, nakon 2,3-postotnog smanjenja u srpnju.

Oporavak odražava stabilizaciju u sektoru kapitalnih dobara, čija je proizvodnja u kolovozu porasla za dva posto u EU i za 2,8 posto u eurozoni. U srpnju bila je pala za 2,8 posto u EU i za 3,8 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Stabilizirala se i proizvodnja u sektoru trajnih potrošačkih dobara, koji je u kolovozu bilježio rast proizvodnje za 0,3 posto u EU i za 0,9 posto u eurozoni. U prethodnom mjesecu bila je smanjena za 1,5 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Proizvodnja energije naglo je pala, za 2,0 posto u EU u odnosu na srpanj kada je bila porasla za 0,3 posto. U eurozoni potonula je 2,1 posto nakon 0,2-postotnog smanjenja u srpnju.

Skok u Irskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najveći rast proizvodnje bilježila je u kolovozu Irska, za 16,5 posto u odnosu na srpanj.

Među zemljama s izrazitijim rastom proizvodnje izdvojile su se i Estonija i Danska, gdje je uvećana za pet odnosno 4,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 1,1 posto.

Najveći pad proizvodnje bilježila je u kolovozu Švedska, za sedam posto u odnosu na srpanj.

Slijedi Belgija gdje je smanjena za 6,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar.

Stabilizacija

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u EU u kolovozu je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 3,5 posto, nakon 0,8-postotnog pada u srpnju.

U eurozoni uvećana je 2,5 posto, nakon što je u srpnju bilježila isti postotni pad, pokazuju revidirani podaci.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjoj razini porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 8,9 posto u EU i za 8,2 posto u eurozoni.

Snažan rast zabilježen je i u proizvodnji trajnih potrošačkih dobara, za 4,2 u EU i za sedam posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Proizvodnja energije pala je u eurozoni za 2,9 posto i za 0,5 posto u EU.

Hrvatska uz Estoniju

Među zemljama EU-a najsnažnije je u kolovozu na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Bugarskoj, za 16,5 posto.

Slijede Litva i Danska s rastom proizvodnje za 14,4 odnosno 14,1 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 2,9-postotnog rasta u srpnju.

Isti postotni rast proizvodnje bilježila je u kolovozu i Estonija, a blizu je i Francuska s rastom proizvodnje za 0,8 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Najveći pad proizvodnje bilježila je Belgija, za 10,3 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija Europska unija, energetika, Irska, eurozona, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
CIJENE
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE