GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak europske industrijske proizvodnje u kolovozu; u Hrvatskoj pad

Oporavak europske industrijske proizvodnje u kolovozu; u Hrvatskoj pad
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni oporavila se u kolovozu dok je u Hrvatskoj pala drugi mjesec zaredom, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u kolovozu 1,1 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima pala 1,5 posto.

U eurozoni porasla je 1,5 posto, nakon 2,3-postotnog smanjenja u srpnju.

Oporavak odražava stabilizaciju u sektoru kapitalnih dobara, čija je proizvodnja u kolovozu porasla za dva posto u EU i za 2,8 posto u eurozoni. U srpnju bila je pala za 2,8 posto u EU i za 3,8 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Stabilizirala se i proizvodnja u sektoru trajnih potrošačkih dobara, koji je u kolovozu bilježio rast proizvodnje za 0,3 posto u EU i za 0,9 posto u eurozoni. U prethodnom mjesecu bila je smanjena za 1,5 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Proizvodnja energije naglo je pala, za 2,0 posto u EU u odnosu na srpanj kada je bila porasla za 0,3 posto. U eurozoni potonula je 2,1 posto nakon 0,2-postotnog smanjenja u srpnju.

Skok u Irskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najveći rast proizvodnje bilježila je u kolovozu Irska, za 16,5 posto u odnosu na srpanj.

Među zemljama s izrazitijim rastom proizvodnje izdvojile su se i Estonija i Danska, gdje je uvećana za pet odnosno 4,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 1,1 posto.

Najveći pad proizvodnje bilježila je u kolovozu Švedska, za sedam posto u odnosu na srpanj.

Slijedi Belgija gdje je smanjena za 6,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar.

Stabilizacija

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u EU u kolovozu je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 3,5 posto, nakon 0,8-postotnog pada u srpnju.

U eurozoni uvećana je 2,5 posto, nakon što je u srpnju bilježila isti postotni pad, pokazuju revidirani podaci.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjoj razini porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 8,9 posto u EU i za 8,2 posto u eurozoni.

Snažan rast zabilježen je i u proizvodnji trajnih potrošačkih dobara, za 4,2 u EU i za sedam posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Proizvodnja energije pala je u eurozoni za 2,9 posto i za 0,5 posto u EU.

Hrvatska uz Estoniju

Među zemljama EU-a najsnažnije je u kolovozu na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Bugarskoj, za 16,5 posto.

Slijede Litva i Danska s rastom proizvodnje za 14,4 odnosno 14,1 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 2,9-postotnog rasta u srpnju.

Isti postotni rast proizvodnje bilježila je u kolovozu i Estonija, a blizu je i Francuska s rastom proizvodnje za 0,8 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Najveći pad proizvodnje bilježila je Belgija, za 10,3 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija Europska unija, energetika, Irska, eurozona, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE