GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji

Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), najavio je danas u izjavi za Tanjug šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.

“Misija će razmotriti fiskalne performanse i razmotriti ključne parametre budžeta za 2021. godinu”, naveo je Sosa.

Misiju MMF-a tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn, a razgovaraće se o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Sosa kaže da će Misija MMF-a, pre svega, razgovarati o nedavnom ekonomskom razvoju i proceniti izglede i rizike.

Takođe će, dodaje, pratiti primenu i efikasnost mera primenjenih kao odgovor na pandemiju Kovid-19.

“Proceniće, takođe, napredak u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima”, rekao je Tanjugu šef Kancelarije MMF-a u Srbiji.

Sosa navodi da bi uspešan završetak razgovora otvorio put za razmatranje petog pregleda Izvršnog odbora MMF-a u okviru PCI u januaru 2021. godine.

Podsećanja radi, Srbija je sklopila savetodavni aranžman sa MMF-om poznatiji pod nazivom “Čuvarkuća” u julu 2018. godine. Aranžman podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć. Odobren je na period od 30 meseci.

Dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima se daju ocena njegovog sprovođenja.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Misija MMF-a, Sebastian Sosa,
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE