GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje

Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 22:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.

Naime, prema podacima DZS-a, uz rast od 1,5% u odnosu na prosinac (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi), obujam industrijske proizvodnje u siječnju je bio viši za 1,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine (kalendarski prilagođeni indeksi).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivna godišnja kretanja u siječnju dominantno su bila pod utjecajem rasta proizvodnje u kategoriji Energija kod koje je zabilježen godišnji rast od 9,6%. Slijede kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (4,2%) te Kapitalni proizvodi (2,2%). S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta pridonio je godišnji pad u preostale dvije kategorije, Trajni proizvodi za široku potrošnju (-9,4%) te Intermedijarni proizvodi (-2,0%).

Promotrimo li djelatnosti prema područjima (NKD), prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje), nakon pada u studenom i prosincu, u siječnju zabilježila rast od 0,6% na godišnjoj razini. Godišnji rast kod prerađivačke industrije zabilježen je u 8 od 24 djelatnosti, pri čemu je najasnažniji rast zabilježen u potkategoriji Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, po stopi od 36,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad kod prerađivačke industrije i dalje bilježi potkategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, po stopi od 65,7%. Za razliku od prerađivačke industrije, kod Rudarstva i vađenja (-12,7%) zabilježen je godišnji pad, dok je kategorije Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen porast od 13,1%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju je, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, niži za 2,1% u usporedbi sa siječnjem 2020. godine. Uz navedena kretanja broja zaposlenih, u promatranom razdoblju proizvodnost rada bila je niža za 0,1%.

Podaci za siječanj potvrdili su očekivanja o početku, iako skromnog, oporavka industrijske proizvodnje početkom 2021. godine. Iako će industrija vratiti dio izgubljenog obujma u mjesecima ispred nas, oporavak ne može dobiti jači zamašnjak sve dok se ne riješe neka strukturna pitanja. Dodatno, i epidemiološka slika utjecat će na dinamiku oporavka tijekom 2021. kao i brzina oporavka inozemne potražnje. S druge strane, niska prošlogodišnja baza doprinijet će snažnijim stopama oporavka. Ipak, niska konkurentnost ostat će i dalje najveći izazov sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
REJTING
S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je rejting dugoročnog duga Grada Zagreba 'BB-' i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne, procjenjujući da će gradu na ruku ići oporavak hrvatskog gospodarstva od koronakrize i konsolidacija proračuna.
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
UVOZ RADNIKA
Uvezli smo tisuće nekvalificiranih samaca
ZAGREB - Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, mi uvozimo slabo obrazovanu radnu snagu, nama dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji.
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE