GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje

Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 22:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.

Naime, prema podacima DZS-a, uz rast od 1,5% u odnosu na prosinac (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi), obujam industrijske proizvodnje u siječnju je bio viši za 1,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine (kalendarski prilagođeni indeksi).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivna godišnja kretanja u siječnju dominantno su bila pod utjecajem rasta proizvodnje u kategoriji Energija kod koje je zabilježen godišnji rast od 9,6%. Slijede kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (4,2%) te Kapitalni proizvodi (2,2%). S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta pridonio je godišnji pad u preostale dvije kategorije, Trajni proizvodi za široku potrošnju (-9,4%) te Intermedijarni proizvodi (-2,0%).

Promotrimo li djelatnosti prema područjima (NKD), prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje), nakon pada u studenom i prosincu, u siječnju zabilježila rast od 0,6% na godišnjoj razini. Godišnji rast kod prerađivačke industrije zabilježen je u 8 od 24 djelatnosti, pri čemu je najasnažniji rast zabilježen u potkategoriji Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, po stopi od 36,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad kod prerađivačke industrije i dalje bilježi potkategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, po stopi od 65,7%. Za razliku od prerađivačke industrije, kod Rudarstva i vađenja (-12,7%) zabilježen je godišnji pad, dok je kategorije Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen porast od 13,1%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju je, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, niži za 2,1% u usporedbi sa siječnjem 2020. godine. Uz navedena kretanja broja zaposlenih, u promatranom razdoblju proizvodnost rada bila je niža za 0,1%.

Podaci za siječanj potvrdili su očekivanja o početku, iako skromnog, oporavka industrijske proizvodnje početkom 2021. godine. Iako će industrija vratiti dio izgubljenog obujma u mjesecima ispred nas, oporavak ne može dobiti jači zamašnjak sve dok se ne riješe neka strukturna pitanja. Dodatno, i epidemiološka slika utjecat će na dinamiku oporavka tijekom 2021. kao i brzina oporavka inozemne potražnje. S druge strane, niska prošlogodišnja baza doprinijet će snažnijim stopama oporavka. Ipak, niska konkurentnost ostat će i dalje najveći izazov sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE