GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije

OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 13:00
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.

"Pandemija covida-19 imala je veliki utjecaj na migracijske tokove u prvoj polovici godine", stoji u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja četrdesetak razvijenih zemalja.

Smanjen je broj izdanih novih boravišnih dozvola za 46 posto, ali bi on "mogao biti djelomično nadoknađen u drugoj polovici godine".

Taj pad "nije iznenađujuć" s obzirom na zatvorene granice i ograničena kretanja tijekom više mjeseci.

Međutim, utjecaj krize uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

"Ima mnogo zemalja OECD-a, posebice izvan Europe, gdje je priljev migranata doslovce nula, poput Australije, Japana, Sjedinjenih Država, Južne Koreje", rekao je Jean-Christophe Dumont, šef OECD-ovog odjela za međunarodne migracije.

"U Europi je drukčija dinamika. Tako je na primjer u Švedskoj zabilježeno smanjenje, ali puno manje nego drugdje. U zemljama poput Francuske došlo je do izuzetno velikog pada broja izdanih dozvola, posebice u travnju, ali u lipnju se vratio na razinu od prošle godine."

"Sve u svemu, međunarodne migracije u zoni OECD-a bit će izuzetno male 2020.", navodi se u izvješću.

Godine 2019., prije pandemije, broj imigranata primljenih iz humanitarnih razloga u zemljama članicama OECD-a pao je za 25 posto. Taj se pad uglavnom pripisuje SAD-u gdje je administracija Donalda Trumpa pooštrila migracijsku politiku.

Nasuprot tome, migracije radnika "bilježe snažan rast" (+13 posto u prosjeku), posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu (+42 %), Finskoj (+29 %), Luksemburgu (+29 %) i Francuskoj (+12 %).

U europskim članicama OECD-a, Izraelu i SAD-u "imigranti su prekomjerno zastupljeni u uslužnom sektoru gdje ima veliki broj niskokvalificiranih radnika, posebice zaposlenih kao pomoć u kući te u hotelima i restoranima", podsjeća organizacija.

Tagovi: migracije, ekonomske migracije, migranti, OECD, pandemija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE