GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Epidemija koronavirusa najveća prijetnja globalnom gospodarstvu od financijske krize

OECD: Epidemija koronavirusa najveća prijetnja globalnom gospodarstvu od financijske krize
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 15:14
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Koronavirus najveća je prijetnja globalnom gospodarstvu od financijske krize iz 2008. godine, utvrdila je u ponedjeljak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši da bi u slučaju nekontroliranog širenja bolesti eurozona i Japan mogli kliznuti u recesiju.

Covid-19 širi se iz Kine u druge zemlje, izazivajući ljudsku patnju i poremećaje u gospodarskim aktivnostima, konstatiraju u OECD-u.

U opasnosti je javno zdravlje a bolest donosi i rizike izraženijeg ograničenja kretanja ljudi, robe i usluga, narušenog povjerenja poslovnih čelnika i potrošača te posustajanja proizvodnje, pojašnjavaju.

Procjenjujući izglede za svjetsko gospodarstvo, definirali su povoljniji scenarij, prema kojem je širenje koronavirusa u velikoj mjeri ograničeno, te onaj baziran na 'domino' efektu širenja zaraze po cijelom svijetu.

Čak i u slučaju povoljnijeg scenarija globalno će gospodarstvo prema OECD-ovim procjenama oštrije posustati u prvoj polovini ove godine zbog pritisaka na lance nabave i na robu i sirovine te pada turističkog prometa i slabljenja povjerenja..

Prema tom bi scenariju svjetsko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 2,4 posto, za pola postotnog boda slabije nego u 2019. Nakon toga bi u 2021. trebalo ubrzati na 3,3 posto, procjenjuju u OECD-u.

Oštro su pritom snižene projekcije rasta za kinesko gospodarstvo u kojem se očekuje slabljenje rasta u ovoj godini ispod pet posto, nakon 6,1-postotnog rasta u 2019.

U slučaju bržeg širenja zaraze duž šire azijsko-pacifičke regije i na razvijena gospodarstva, u skladu s tijekom epidemije u Kini, globalni bi rast mogao skliznuti na svega 1,5 posto, upozorava OECD. Time je prepolovljena njegova projekcija iz studenoga lani.

"Mjere suzbijanja zaraze i gubitak povjerenja pogodili bi proizvodnju i potrošnju i gurnuli neke zemlje u recesiju, uključujući Japan i eurozonu", ocijenili su u OECD-u

"Koronavirus mogao bi zadati još jedan udarac globalnom gospodarstvu, već oslabljenom trgovinskim i političkim napetostima", istaknuo je prilikom predstavljanja međuprognoza u Parizu glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone.

Vladama stoga poručuje da smjesta poduzmu mjere kako bi suzbile epidemiju, poduprle zdravstveni sustav, potaknule potražnju i pružile financijsku pomoć najteže pogođenim kućanstvima i kompanijama.

Da bi se sačuvala radna mjesta, treba uvesti fleksibilne oblike rada, a vlade bi trebale uvesti i privremene porezne i proračunske mjere kako bi se ublažile posljedice po najteže pogođene sektore, kao što su putovanja i turizam te automobilska i elektronička industrija, sugeriraju iz OECD-a.

U zemljama najviše pogođenima koronavirusom bankama bi trebalo osigurati i dovoljnu likvidnost kako bi pomogle kompanijama u novčanim problemima dok su na snazi mjere suzbijanja zaraze, napominju.

U slučaju širenja epidemije na daljnja područja, 20 najvećih svjetskih i gospodarstava u razvoju (G20) trebalo bi predvoditi međunarodno koordinirani okvir za podršku zdravstvenom sustavu, zajedno s koordiniranim mjerama u fiskalnoj i monetarnoj politici kako bi se obnovilo povjerenje, dodaje se u OECD-ovim gospodarskim izgledima.

U oba slučaja OECD poziva vlade da smjesta uvedu mjere kojima bi se ograničilo širenje virusa, zaštitili ljudi i kompanije od njegovih posljedica i potaknula potražnja u gospodarstvu.

Tagovi: OECD, koronavirus, financijska kriza, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj, eurozona, recesija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE