GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Brexit bez dogovora mogao bi najviše pogoditi Njemačku, Nizozemsku i Francusku, prema istraživanju agencije Euler Hermès objavljenom u utorak dok trgovinski pregovori EU-a i Londona za razdoblje nakon brexita i dalje zapinju.

U slučaju "tvrdog brexita", tj. ponovne uspostave carina između 27 zemalja i Londona 1. siječnja, gubici u izvozu bi mogli iznositi 8,2 milijarda eura u Njemačkoj, 4,8 milijarda u Nizozemskoj i 3,6 milijada u Francuskoj. U slučaju "mekog brexita" poredak bi ostao isti uz gotovo prepolovljene iznose.

U Francuskoj bi sektor prometa i opreme podnio 20 posto tereta, a zatim kemijski sektor, strojevi i prehrana, uključujući alkohol i duhan, u visini od 10 posto.

U Britaniji izlazak bez dogovora o slobodnoj trgovini s EU bi mogao izazvati pad BDP-a od gotovo 5 posto u 2021. godini, pad funte za 10 posto i inflaciju "višu od 5 posto tijekom najmanje šest mjeseci".

London i Bruxelles nastavili su u utorak razgovore, pozivajući se međusobno da naprave korak prema deblokadi trgovinskih pregovora za razdoblje nakon brexita.

EU neće promijeniti pristup, kao što traži London, već ostaje spremna pregovarati ako je i Ujedinjeno Kraljevstvo za to spremno, upozorio je francuski državni tajnik za europska pitanja Clément Beaune.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier razgovarao je poslije podne s britanskim kolegom Davidom Frostom kako bi pokušao deblokirati situaciju.

"Moja poruka: trebali bismo izvući najbolje iz ovo malo vremena što nam je ostalo. Naša su vrata otvorena i dalje", tvitao je Barnier nakon razgovora.

Downing Street je paralelno objavio da je razgovor bio "konstruktivan", ali da je stanje na istom mjestu kao i jučer.

Dvojica dužnosnika ipak su se dogovorila da će ostati u kontaktu, kazali su izvori bliski pregovorima.

Već u ponedjeljak kada su razgovarali, Barnier je rekao da je EU spremna intenzivirati pregovore, na "temelju pravnih dokumenata", dok je London samo uzeo na znanje taj prijedlog, tražeći ponovno "temeljnu promjenu pristupa EU-a".

"Nećemo imati novi pristup", rekao je Beaune.

Britanija je nakon napuštanja EU-a ušla u prijelazno razdoblje koje joj je omogućilo da trguje s državama EU-a pod istim uvjetima kao i prije.

Prijelazno razdoblje nakon brexita ističe 31. prosinca.

Britanski premijer Boris Johnson je u petak rekao da se pregovori ne bi trebali nastaviti ako EU ne zauzme temeljno drugačiji pristup.

Tagovi: Brexit bez dogovora, Brexit, Njemačka, Nizozemska, Francuska, Michel Barnier
PROČITAJ I OVO
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
MALOPRODAJA
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni oporavio se u listopadu, nakon pada u mjesecu ranije, a Hrvatska je uz Dansku bilježila najveći rast među zemljama EU-a, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto
PAD
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto

RIM - Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se ove godine 8,9 posto i tek se djelomično oporaviti u 2021., procijenila je u četvrtak statistička agencija Istat.

Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
POTOP
Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu, izvijestio je u četvrtak Markit.
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
PLAĆE
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
ŽENEVA - Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE