GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 09:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečni pad od 2,4% (realno i nominalno) promet u trgovini na malo u ožujku 2020. bio je viši za realnih 14,3% (15,5% nominalno).

Pri tome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio realno niži za 5,0%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 33,6%. Posljedica je to učinka baznog razdoblja budući da su u drugoj polovici ožujka 2020. za razliku od 2021. većina trgovina neprehrambenim proizvodima bila zatvorena.

Na rast su upućivali već objavljeni podaci i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji tijekom prvog tromjesečja bilježe poboljšanja. Uz to, unatoč visokoj razini neizvjesnosti, prosječne plaće nastavile su rasti i tijekom prvih mjeseci 2021. Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3% prometa dok je u dvije trgovačke struke (44,7% ukupnog prometa) promet pao.

Najveći porast nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2020. ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (za 105,5%) te Audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (za 58,5%). S druge strane, najveći utjecaj na godišnji pad nominalnog došao je od pada prometa u kategoriji Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s padom prometa od 7,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,7%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do ožujka promet u maloprodaji realno je viši za 6% u odnosu na isto razdoblje lani što je ujedno najviša stopa od prvog tromjesečja 2019.

Oporavak trgovine na malo nastavit će se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, rastom plaća, ali i možebitnom normalizacijom putovanja koju očekujemo prema kraju svibnja. Podaci za travanj trebali bi zabilježiti ponovno dvoznamenkastu stopu rasta budući da je u istom razdoblju 2020. godine pad realnog prometa u maloprodaji premašio 25%.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE