GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 09:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečni pad od 2,4% (realno i nominalno) promet u trgovini na malo u ožujku 2020. bio je viši za realnih 14,3% (15,5% nominalno).

Pri tome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio realno niži za 5,0%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 33,6%. Posljedica je to učinka baznog razdoblja budući da su u drugoj polovici ožujka 2020. za razliku od 2021. većina trgovina neprehrambenim proizvodima bila zatvorena.

Na rast su upućivali već objavljeni podaci i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji tijekom prvog tromjesečja bilježe poboljšanja. Uz to, unatoč visokoj razini neizvjesnosti, prosječne plaće nastavile su rasti i tijekom prvih mjeseci 2021. Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3% prometa dok je u dvije trgovačke struke (44,7% ukupnog prometa) promet pao.

Najveći porast nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2020. ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (za 105,5%) te Audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (za 58,5%). S druge strane, najveći utjecaj na godišnji pad nominalnog došao je od pada prometa u kategoriji Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s padom prometa od 7,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,7%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do ožujka promet u maloprodaji realno je viši za 6% u odnosu na isto razdoblje lani što je ujedno najviša stopa od prvog tromjesečja 2019.

Oporavak trgovine na malo nastavit će se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, rastom plaća, ali i možebitnom normalizacijom putovanja koju očekujemo prema kraju svibnja. Podaci za travanj trebali bi zabilježiti ponovno dvoznamenkastu stopu rasta budući da je u istom razdoblju 2020. godine pad realnog prometa u maloprodaji premašio 25%.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
CARINE
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
TRŽIŠTE RADA
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
BERLIN - I prije pandemije su migranti lakše gubili posao nego Nijemci jer su i rjeđe imali sigurno mjesto. U mjerama protiv pandemije je to postalo još očitije što je problem i za njihovu integraciju.
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAPOSLENOST
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bio 184.610 zaposlenih, što je za 1,2 posto ili 2.229 osoba više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
USPORAVANJE
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
PEKING – Rast kineske tvorničke proizvodnje usporio se u travnju, a maloprodaja je premašila očekivanja, dok dužnosnici upozoravaju na nove probleme koji utječu na oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
NPOO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
ZAGREB - Europska komisija zaprimila je hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je zahvalio članovima Vlade i svima koji su sudjelovali u izradi tog dokumenta ključnog za strukturne reforme i ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE