GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsku ekonomiju potonula, prate pogoršanje u EU i eurozoni

Očekivanja za hrvatsku ekonomiju potonula, prate pogoršanje u EU i eurozoni
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 14:10
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo potonula su u travnju na najnižu razinu otkada je Europska komisija počela objavljivati izvješća, održavajući drastičan pesimizam poslovnih čelnika u Europskoj uniji i eurozoni zbog pandemije koronavirusa.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj potonuo je u travnju za 31 bod u odnosu na prošli mjesec, na 72,3 boda, što je njegov najveći pad i najniža razina otkada je Bruxelles počeo objavljivati izvješća.

Najnižu vrijednost bilježili su indeksi svih sektora osim građevinskog, a najviše je potonulo raspoloženje poslovnih čelnika u uslužnom i maloprodajnom sektoru, koje se očitovalo u padu indeksa za 49 odnosno 47,8 bodova u odnosu na ožujak.

Potonuli su i pokazatelji očekivanja u industriji i građevinskom sektoru, za 27,8 odnosno 28,9 bodova.

Najblaži pad, za 'samo' 17,9 bodova, bilježio je indeks očekivanja potrošača, koji se tako ipak nije sunovratio ispod najniže razine otkada je EK počela pratiti podatke, zabilježene u jeku dužničke krize u eurozoni 2009. godine.

Drastično su pogoršana i očekivanja zapošljavanja, iskazana u padu indeksa za 29 bodova u odnosu na ožujak, na 76,4 boda.

Uslužni sektor najteže uzdrman u EU i eurozoni

Na razini 27-člane Europske unije i eurozone ESI je u travnju također zabilježio najveći pad, na najnižu razinu, otkada je Komisija počela objavljivati izvješća.

U EU potonuo je 28,8 bodova. na 65,8 bodova. U eurozoni je njegova vrijednost bila za 27,2 boda niža nego u ožujku i iznosila je 67 bodova.

Pandemija je na oba područja najteže pogodila očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru zbog obustave putovanja, zatvaranja hotela, restorana i kafića.

Indeks tog sektora potonuo je u EU za 33,6 bodova, te za 32,7 bodova u eurozoni.

Drastično su na oba područja pogoršana i očekivanja u industriji i maloprodaji, za 20-ak bodova. Nešto je blaži pad zabilježen u građevinskom sektoru a najotpornijima su se pokazali potrošači, indeks čijih je očekivanja u EU i eurozoni 'samo' oko 11 bodova.

Indeks očekivanja zapošljavanja sunovratio se u EU za 31,2 boda u odnosu na ožujak, na 63,3 boda. U eurozoni je pao za 30,1 bod, na 63,7 bodova.

Među vodećim gospodarstvima eurozone njemački je ESI pao 19,9 bodova u odnosu na ožujak, francuski 16,3 boda a španjolski 26 bodova.

Podaci za Italiju nisu prikupljeni zbog mjera izolacije kojima se nastoji spriječiti pandemija, navodi Komisija.

Tagovi: hrvatska ekonomija, eurozona, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE