GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsku ekonomiju potonula, prate pogoršanje u EU i eurozoni

Očekivanja za hrvatsku ekonomiju potonula, prate pogoršanje u EU i eurozoni
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 14:10
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo potonula su u travnju na najnižu razinu otkada je Europska komisija počela objavljivati izvješća, održavajući drastičan pesimizam poslovnih čelnika u Europskoj uniji i eurozoni zbog pandemije koronavirusa.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj potonuo je u travnju za 31 bod u odnosu na prošli mjesec, na 72,3 boda, što je njegov najveći pad i najniža razina otkada je Bruxelles počeo objavljivati izvješća.

Najnižu vrijednost bilježili su indeksi svih sektora osim građevinskog, a najviše je potonulo raspoloženje poslovnih čelnika u uslužnom i maloprodajnom sektoru, koje se očitovalo u padu indeksa za 49 odnosno 47,8 bodova u odnosu na ožujak.

Potonuli su i pokazatelji očekivanja u industriji i građevinskom sektoru, za 27,8 odnosno 28,9 bodova.

Najblaži pad, za 'samo' 17,9 bodova, bilježio je indeks očekivanja potrošača, koji se tako ipak nije sunovratio ispod najniže razine otkada je EK počela pratiti podatke, zabilježene u jeku dužničke krize u eurozoni 2009. godine.

Drastično su pogoršana i očekivanja zapošljavanja, iskazana u padu indeksa za 29 bodova u odnosu na ožujak, na 76,4 boda.

Uslužni sektor najteže uzdrman u EU i eurozoni

Na razini 27-člane Europske unije i eurozone ESI je u travnju također zabilježio najveći pad, na najnižu razinu, otkada je Komisija počela objavljivati izvješća.

U EU potonuo je 28,8 bodova. na 65,8 bodova. U eurozoni je njegova vrijednost bila za 27,2 boda niža nego u ožujku i iznosila je 67 bodova.

Pandemija je na oba područja najteže pogodila očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru zbog obustave putovanja, zatvaranja hotela, restorana i kafića.

Indeks tog sektora potonuo je u EU za 33,6 bodova, te za 32,7 bodova u eurozoni.

Drastično su na oba područja pogoršana i očekivanja u industriji i maloprodaji, za 20-ak bodova. Nešto je blaži pad zabilježen u građevinskom sektoru a najotpornijima su se pokazali potrošači, indeks čijih je očekivanja u EU i eurozoni 'samo' oko 11 bodova.

Indeks očekivanja zapošljavanja sunovratio se u EU za 31,2 boda u odnosu na ožujak, na 63,3 boda. U eurozoni je pao za 30,1 bod, na 63,7 bodova.

Među vodećim gospodarstvima eurozone njemački je ESI pao 19,9 bodova u odnosu na ožujak, francuski 16,3 boda a španjolski 26 bodova.

Podaci za Italiju nisu prikupljeni zbog mjera izolacije kojima se nastoji spriječiti pandemija, navodi Komisija.

Tagovi: hrvatska ekonomija, eurozona, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE