GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu

Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2020 / 16:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u rujnu smanjen za 2,3 boda odnosu na mjesec ranije, skliznuvši na 88,6 bodova, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Komisije.

U kolovozu poskočio je za 7,7 bodova, signalizirajući snažan val optimizma nakon ublažavanja strogih mjera suzbijanja koronavirusa, zbog kojih je u travnju bio potonuo na rekordno niska 72,3 boda.

Daleko su najviše u rujnu pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u sektoru usluga, što se očituje u padu pripadajućeg indeksa za 4,8 bodova, nakon skoka za 19,3 boda u kolovozu.

Pogoršana su i očekivanja potrošača, čiji je indeks pao za 3,8 bodova.

Blago su pak poboljšana očekivanja u građevinskom i sektoru maloprodaje, što se očituje u rastu odgovarajućih indeksa za tri odnosno 2,4 boda.

U industriji su očekivanja poslovnih čelnika ostala na razinama iz kolovoza, kada su pak bila splasnula u usporedbi s mjesecom ranije.

Poslovni čelnici u Hrvatskoj i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, uz rast indeksa EEI za 3,8 bodova u odnosu na kolovoz, kada je bio uvećan za 2,1 bod, pokazalo je izvješće EK.

Sektor usluga optimističan u EU i eurozoni

Indeksi ESI u EU i eurozoni ponovo su porasli u rujnu, peti mjesec zaredom, pokazuje izvješće EK.

Na razini EU-a ESI je u rujnu porastao za 3,4 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu, na 90,2 boda. U eurozoni uvećan je za 3,6 bodova u odnosu na također revidiranu kolovošku vrijednost, popevši se na 91,1 bod.

Time su indeksi na oba područja nadoknadili gotovo 70 posto ukupno izgubljene vrijednosti u ožujku i travnju, ističe Komisija.

Raspoloženje je poboljšano u svim promatranim sektorima, pokazalo je rujansko izvješće.

Uslužni sektor ponovno je predvodio optimizmom, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa za po 6,1 bod u EU i eurozoni.

Slijede maloprodaja i sektor graditeljstva, s blago poboljšanim očekivanjima, uz rast odgovarajućih indeksa za približno dva boda u oba područja.

Slična poboljšanja zabilježena su i u sektoru industrije, čiji su indeksi porasli u EU za 1,6 a u eurozoni za 1,7 bodova.

Na začelju su potrošači, čije je raspoloženje neznatno poboljšano u odnosu na kolovoz, iskazano u rastu indeksa za 0,6 bodova u EU i za 0,8 bodova u eurozoni.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) nastavio je rasti peti mjesec zaredom, ali također slabijim tempom. U EU i eurozoni iznosio je u rujnu po 91,8 bodova, što znači da je uvećan za 2,4 boda u EU i za 2,3 boda u eurozoni u odnosu na mjesec ranije.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsku ekonomiju, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE