GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u veljači na najvišoj razini od početka pandemije

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u veljači na najvišoj razini od početka pandemije
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 14:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo porasla su u veljači na najvišu razinu od ožujka 2020. godine, odražavajući val optimizma u uslužnom sektoru i maloprodaji, ali poslovni čelnici signalizirali su manju potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u veljači porastao za 3,9 bodova u odnosu na siječanj, na 94,1 bod, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka kada se koronavirus počeo širiti. Njegova je vrijednost ipak i dalje ispod dugogodišnjeg prosjeka koji iznosi 100 bodova.

Najviše su u ovom mjesecu poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 6,5 bodova, pokazuje izvješće Europske komisije, objavljeno u četvrtak.

Značajno se popravilo i raspoloženje u maloprodaji i industriji, čiji su indeksi porasli za 4,8 odnosno 3,3 boda, dosegnuvši najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka.

Blago je poboljšano i raspoloženje u građevinskom sektoru i među potrošačima, iskazano u rastu indeksa za 1,7 odnosno 1,6 bodova u odnosu na siječanj.

Poslovni čelnici pak signaliziraju manju potrebu za radnicima u predstojećem razdoblju, iskazanu u padu indeksa EEI u veljači za 3,4 boda u odnosu na siječanj, na 90,3 boda, najnižu razinu od prošlogodišnjeg lipnja, pokazuje izvješće EK.

Blaže poboljšanje u EU i eurozoni

Indeksi ekonomske klime u EU i eurozoni bilježili su skromniji rast u veljači, za po 1,9 bodova, na 93,1 odnosno 93,4 boda, pokazuje izvješće EK.

Najviše je na oba područja porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u industriji, za 2,4 boda u EU, te za 2,8 bodova u eurozoni.

Očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru također su poboljšana, za 1,1 bod u EU, te za 0,6 bodova u eurozoni.

Najsuzdržaniji su bili potrošači, čiji su indeksi porasli 0,8 bodova na području EU-a, te 0,7 bodova u eurozoni.

Očekivanja u građevinskom sektoru bila su na oba područja gotovo nepromijenjena u odnosu na siječanj.

Pogoršalo se tek raspoloženje među poslovnim čelnicima u maloprodaji, iskazano u pad indeksa za poda boda u EU, te za 0,6 bodova u eurozoni.

Čelnici kompanija očekuju pak da će u predstojećem razdoblju ipak više zapošljavati nove radnike, pa je indeks EEI porastao za 1,7 bodova u EU, te za 1,8 bodova u eurozoni, pokazuje izvješće EK-a.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
Slovenski kreditni rejting stabilan
REJTING
Slovenski kreditni rejting stabilan
LJUBLJANA - S&P Global potvrdio je slovenski kreditni rejting na AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar na A, također sa stabilnim izgledima.
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE