GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u travnju blizu pretpandemijske razine

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u travnju blizu pretpandemijske razine
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo približila su se u travnju pretpandemijskoj razini, potaknuta valom optimizma u industriji i građevinarstvu, a poslovni čelnici signalizirali su da planiraju pojačano zapošljavati, pokazuje izvješće EK.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj (ESI) porastao je u travnju za 3,8 bodova u odnosu na ožujak, na 103,5 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka, mjeseca u kojem se koronavirus tek počeo širiti Europom.

Najviše su u travnju poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u industriji, iskazana u rastu indeksa za 8,8 bodova.

Izrazito veći optimizam iskazali su i poslovni čelnici u građevinskom sektoru, uz rast odgovarajućeg indeksa za 6,6 bodova, pokazalo je izvješće EK.

Zamjetno su poboljšana i očekivanja potrošača, čiji je indeks porastao za 4,4 boda. Najblaže je porastao indeks koji iskazuje očekivanja u uslužnom sektoru, za jedan bod.

Maloprodajni sektor izdvajao se pogoršanim očekivanjima, iskazanim u padu indeksa za 3,7 bodova.

Poslovni čelnici signalizirali su osjetno veću potrebu za radnicima u predstojećem razdoblju, pa je indeks EEI u travnju porastao za 6,3 bodova u odnosu na ožujak, na 103,9 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka.

Val optimizma u Europi

Indeksi ekonomske klime u EU i eurozoni snažno su porasli u travnju, za 9,8 odnosno 9,4 boda u odnosu na prethodni mjesec. U EU ESI je dosegnuo 109,7 bodova, a u eurozoni 110,3 boda.

Najviše je na oba područja porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za 12,2 bodova u EU, te za 11,7 bodova u eurozoni.

Izraziti optimizam pokazala je i maloprodaja i industrija, čiji su indeksi u EU poskočili za 9,5 odnosno 8,3 boda. U eurozoni uvećani su za 9,1 odnosno 8,6 bodova u odnosu na ožujak.

Znatno su poboljšana i očekivanja u građevinskom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 5,8 bodova u EU, te za 5,2 boda u eurozoni.

Veći su optimizam pokazali i potrošači, čiji su indeksi porasli za 3,1 bod u EU, te 2,7 bodova u eurozoni.

Čelnici kompanija najavili su val zapošljavanja u predstojećem razdoblju, pa je indeks EEI porastao za 9,9 bodova u EU, te za 9,3 boda u eurozoni, pokazuje izvješće EK-a.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, indeks ekonomske klime, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE